Русия е имала предварителен план  за кражба на зърно и предизвикан глад на украинския народ, твърди доклад на правозащитна организация. Тя активно се е подготвяла да сложи ръка на доставките на зърно и да лиши украинското население от храна месеци преди Владимир Путин да нареди миналогодишното пълномащабно нападение на Украйна.

Когато руските танкове прекосиха границата на 24 февруари 2022 г., те умишлено се насочиха към райони, богати на зърно, и инфраструктура за производство на храни, посочва се в доклада на международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance (Спазване на глобалните права, GRC).

Ограбеното досега зърно от Украйна се оценява на 1 млрд. долара годишно по пазарната му стойност. Множество частни украински зърнени компании бяха принудително включени в държавния оператор на Русия, припомня GRC.

GRC е установила, че изпълнителят на руското министерство на отбраната е започнал да закупува камиони за превоз на зърно и е поръчал три нови 170-метрови товарни кораба за насипни товари още през декември 2021 г. - доказателство за предварително планиране на ограбването на украинските хранителни ресурси "в безпрецедентен мащаб".

Русия започна да контролира украинските селскостопански обекти в рамките на по-малко от седмица след нахлуването си и изнасяше до 12 хил. тона зърно на ден от всички окупирани територии.

Разследването за кражба на зърно обхваща периода до август тази година. GRC казва, че въпреки че оттогава Русия не е превзела повече богата на зърно територия, тя все още контролира целия Кримски полуостров - един от основните региони, от които зърното се транспортира по море до Русия и в чужбина.

Доказателствата за "силно координирано ниво на предварително планиране" ще бъдат предоставени от Международния наказателен съд и GRC се надява, че това ще доведе до първо международно съдебно преследване срещу руския президент Владимир Путин за военното престъпление на предизвикан глад като метод на водене на война.

Множество конвои от превозни средства са забелязани да превозват зърно в посока Кримския полуостров в седмиците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., а GPS тракерите на откраднати камиони на местни фермери показват, че маршрутът им е бил през Крим към Русия, посочва се в доклада на GRC.

Сателитни изображения, споделени с редакцията на "Индипендънт" от GRC, показват камиони със зърно в съоръжение в Мелитопол в Запорожие с регистрационни номера, регистрирани в окупирания Крим. Други изображения показват вагони с надпис "зърно", напускащи железопътната гара Бериданск в Запорожие. Едно от приложените изображения от тази година показва новопостроена складова сграда в Мелитопол със зърно, което се вижда из целия комплекс.

Въпреки очевидното планиране, свързано с кражбата на украинско зърно от Русия, обявите за работа, видени в Русия, приложени към доказателствения материал, показват, че правителството не е успяло да наеме шофьори на камиони достатъчно бързо, за да транспортират огромните количества открадната храна.

Много е вероятно Русия да бъде призната за виновна, смята Катриона Мърдок - един от партньорите в GRC, а това би означавало, че Путин може да бъде изправен пред друга заповед за арест на Международния наказателен съд, която да върви с тази, издадена през март тази година за незаконно депортиране на деца от окупирани украински територии.

Според Юсуф Сайед Хан - старши юрист в GRC, превръщането на украинската зърнена индустрия в оръжие от страна на Русия е "безпрецедентно в съвременната история".

През 2022 г. се навършиха 90 години от началото на Гладомора - предизвиканият от режима на Сталин глад в Съветска Украйна от 1932 до 1933 г., причинил гладната смърт на милиони украинци.

Сега Русия отново използва глада като оръжие в своята пълномащабна война срещу Украйна. Обсадните тактики и възпрепятстването на хуманитарната помощ оставиха украинските цивилни без храна и вода. Освен това Русия продължава да заплашва световната продоволствена сигурност, като блокира износа на зърно от Украйна за Африка, Близкия изток и Азия.

"Русия не само приложи многостранен подход чрез обсада на цивилно население, унищожаване на критична инфраструктура, но също така предварително планира изземването и ограбването на селскостопански стоки в коварен план. Москва предизвика глобална хранителна криза и атакува селскостопанския сектор на Украйна като военна тактика", обяснява Катриона Мърдок, цитирана от "Индипендънт".

Мърдок е експерт по международно наказателно право и по военното престъпление на глада, свързаните с него нарушения и злоупотребата с правото на храна. Тя е член на адвокатската колегия на Англия и Уелс и на една от водещите адвокатски кантори в Обединеното кралство в областта на гражданското и публичното право. Има богат международен опит в съдебните спорове пред съдилищата и трибуналите на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали, Международния наказателен съд и Международен наказателен трибунал за Руанда.

"Русия прави това, за да се представи като легитимна власт на украинска територия и като резултат от това да прави националната икономика на Украйна по-слаба", смята Хан.

Същевременно Русия апелира към ООН и други глобални сили да облекчат свързаните с войната санкции, за да може да възобнови износа на зърно от окупирани територии към развиващите се страни, засегнати най-силно от хранителната криза. Предлагането на зърно на приятелски трети страни също беше част от неуспешната тактика на Путин да се върне в Съвета на ООН по правата на човека, отбелязва "Индипендънс”.