С единството на меч, дух и слово България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев в своето приветствие по повод 6 май - Ден на храбростта и на българската армия.

И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството, допълни президентът.

“Извоювала бляскави победи, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност", каза още той.

Президентът подчерта, че живеем в по-неспокоен свят и че рецептата е повече национален суверенитет. "Няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване", продължи той относно превъоръжаването на армията, която явно вижда като инструмент за национален суверенитет.

Според него, не трябва тези решения да се оставят единствено в ръцете на политиците и е необходимо да има равнопоставен подход. Радев изрично подчерта ролята на обикновените войници и сержанти за силата на армията. Днешният празник е тържество на единството на народ и армия, каза още президентът. Според него, когато спойката между народ и армия е силна, силна е и страната ни.