Опитват се да се прокарат текстове, с които да узакони шума по морето.Така председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира приетите на първо четене законови промени, с които се предвижда възможност за обособяване на тихи и шумни зони в националните курорти – едните за семеен туризъм, а другите – за партита и купони. Решението за това ще взема местната власт.

 Друга поправка е националните курорти да се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

 „Тези изменения всъщност са продължение на голямата битка между Николина Ангелкова и Валери Симеонов от НФСБ. Той наложи волята на обществото в курортите да няма шум след 23 часа – нещо, което министър Ангелкова продължава да разрешава с издадените удостоверения за категоризация на нощни барове на самата плажна ивица”, коментира Драганов.

 Според него поправките в Закона за туризма противоречат на приетите през 2004 г. текстове в Закона за здравето, в които се посочва кои са курортите и курортните ресурси. В него се казва, че курортните ресурси са минералните води, лечебните кали /пелоиди/, крайбрежната ивица, различните местности със значение за профилактика,  лечение, рехабилитация. „И сега министърът на туризма добавя шума към всички тези изброени курортни ресурси”, е мнението на Румен Драганов.

„Може би става въпрос за предварително договорени лобистки намерения, но какво ще донесат те за бизнеса – увеличаване на данъците след като имаме различен статут от нормалния за селището. Щом го определим като национален курорт, това ще доведе до усложнения – за взимане на разрешения и плащане на допълнителни такси и налози.  Смятам, че правилно звучат предложенията този уродлив текст да отпадне. Туристическият бизнес също е против него.  

Години наред почиващите бяха тероризирани от шума на барове и дискотеки. И ако сега има някаква задкулисна договореност с баровете, които стоят зад тази промяна в закона, това е недостойно по отношение на туризма и на хората, които са инвестирали в него”, категоричен е експертът.

 Според Драганов, мястото на баровете изобщо не трябва да е в курортите, а да се следва примера за това на Ибиза, Палма де Майорка,  Гърция и Турция.

 „Първо, тези заведения са пакетирани така, че от тях да не излиза шум. И второ, те се намират извън самия туристически комплекс, така че да не пречат на хората,  които са дошли с цел профилактика, лечение,  и рехабилитация.

Не познавам хотелиер в Слънчев бряг, който да е съгласен да плаща глоби затова, че клиентите му се оплакват от шума. Туроператорите са описали в своите сайтове и информационни брошури, че съгласно закона, в България няма шум между 23 и 8 часа. Хотелиерите са длъжни да осигурят тишина. Но как да стане това, като цяло министерство създава такива текстове? Това е против интересите на туризма”, посочи Румен Драганов.

 Според него шумните заведения в Слънчев бряг най-много са тероризирали населението на Стария Несебър, тъй като по  повърхността на морето целият трясък вибрира в стъклата на хотели, домове и къщи за гости, които са от свлачищната страна на полуострова. И това безобразие е било прикривано от местната власт.

„Цинизъм е сега да се дадат правомощия на местната власт да троши стъклата на хората”, казва Драганов. Той се надява депутатите, които са гласували „за” на първо четене, да преосмислят позицията си за втория вот.  „В управляващата коалиция има лекари, едва ли ще приемат такова недоносено предложение”, казва експертът.