"Ресурсът, с който държавата ще финансира новите мерки за борба с кризата, е от националния бюджет. Държавата няма да поема дълг - тя разполага със средствата. Разчитаме много на парите от Европа, като въпросът е как тези средства да се управляват прозначно. Затова в програмата има и антикорупционни мерки." Това заяви в "Здравей, България" министърът на транспорта Росен Желязков. Той подчерта, че голяма част от мерките са дискутирани с бранша още по време на активната фаза на пандемията. Категорично целта не е да се хвърли прах в очите на хората, заяви той.

Предстоят дискусии с Националното сдружение на общините, за да стане ясно по какъв начин може да бъде облекчен данъкът на такситата. Припомняме, че вчера стана ясно, че има предложение за освобождаване от такси на бранша, като местните бюджети ще бъдат компенсирани от държавния. За целта ще бъдат заделени малко повече от 5 млн. лв.

Желязков обясни и откъде ще дойдат парите."Едната час от 29 млрд са от многогодишна финансова рамка, като тя ще минава през оперативните програми. Друга - около 9 млрд, са за преодоляване на последиците от пандемията. Те ще се връщат от бенефициентите към механизмите, по които са взети. Тези пари ще бъдат обвързани с реформа, те няма да изтичат за нереформирани сектори в икономиката", поясни той. 

Според министъра е възможно до изборите да се появят нови политически субекти. 

"Не знам дали темата за алтернатива е актуална в момента, защото само след няколко месеца има избори, така че ще има алтернатива. Въпросът е как ще се състави правителство след изборите, защото следващият парламент ще бъде труден. ГЕРБ е заявила, че няма да прави правителство с БСП и ДПС", поясни той. 

Росен Желяков коментира и протестите, като според него в тях се наблюдават няколко основни тенденции. 

"Една част от протестиращите не изразява нито политически, нито социални искания. Тя като че ли е активна в тъмната част на денонощието. Другата група е новата генерация, която е имала възможност да живее и учи в чужбина, видяла е как се живее в нормалните европейски държави", коментира той. И допълни, че 45-те години на социализъм са забавили развитието на страната ни. 

На въпроса дали България е нормална европейска държава, Желязков отговори, че от гледна точка на ценности, парламентарна демокрация и работа на институциите, страната не изостава от останалите европейски държави.

"Добре сме с ръста, който имаме. Но от гледна точка на икономика, не сме Великобритания, Холандия или Германия", каза Желязков.