Така нареченият „родителски контрол” на държавните зрелостни изпити е пред провал в Пловдив, показа репортерска проверка на TrafficNews.bg

2700 родители трябва да станат квестори на матурите в цялата страна по идея на новия просветен министър Меглена Кунева. „Играйте честно, за да е честен животът с вас”, призова зрелостниците Кунева, представяйки инициативата. По думите й, родителите стъпвали на този терен, за да осигурят честността и доброто провеждане на зрелостните изпити. Първоначално идеята бе рекламирана като възможност, но се оказа, че е заповед!

Според заповедта директорите на 73 училища в Пловдив и областта, където ще се провеждат матури, са задължени да намерят айляк родители за присъствие и контрол. Сметката показва, че се издирват 219 човека, които да вършат работа безплатно в Пловдив.

TrafficNews.bg потърси още в началото на месеца няколко от директорите на гимназии под тепетата, които са задължени да осигурят родителското присъствие. Тогава те не бяха на ясно как точно ще се случи това и очакваха разяснение и инструктаж от РИО на МОН.

Седмица преди матурите положението е леко променено. Водят се разговори с родителските настоятелства и то там където ги има.

„Общо взето сме го ударили на молба, обясниха от управата на професионална гимназия под тепетата. Според директорът й това е пълна недомислица.

„Издирването на свободни и желаещи родители да го направят безвъзмездно е изключително трудно! На всичко отгоре те трябва да отговарят и на определени критерии”, заяви пред наш репортер директор на СОУ.

Подборът на родителите прилича на строг кастинт. Те нетрябва да имат абитуриенти, не трябва да са учители и не трябва да имат образование по съответния предмет на изпита, на който присъстват. Освен това предложенията трябва да дойдат от настоятелствата или родителските комитети, после педагогическите колективи пък трябва да ги одобрят, за да ги предложат на директора. Изисква се още да има и резерви, ако в деня на изпита се наложи някой да отсъства. Ако случайно има предложения и някои преминат кастинга, тяхната работа ще започне още предишната вечер, като при СИК-овете.

По време на инструктажа, проведен от РИО, директорите питали „какво ще стане ако не се намерят до трима свободни родители за тази работа”. Отговорът, който получили бил повдигане на рамене.

Наш репортер попита вр.и..д. шеф на инспектората в Пловдив Соня Мелоян „ какво ще стане, ако някое училище не успее да намери родители за помощници на квесторите и ще има ли последствия от това”.  „Ще има, разбира се”, лаконично отвърна тя, а на въпроса „какви” отвърна така:   

„Има си заповед на министъра, чете си я и си я тълкувайте!”

Явно и любезните бюрократи са безсилни да тълкуват и обясняват.  

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg