Има проучвания, които доказват, че преболедувалите COVID биха могли да са защитени от новия вариант на вируса, коментира проф. Мариана Мурджева – член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

У нас има 8 случая на британския щам на коронавируса, но засега не се знае дали се е разпространил, добави тя. 

Проф. Мурджева обясни, че заразността на новия вариант варира между 50 и 70%, но все още нищо не може да се каже за смъртността.

Очакваме ваксините да индуцират имунен отговор за британския вариант, настоя тя.

Професорът уточни, че имунният отговор се дължи не само на антителата, но и на клетките на имунната памет. Тя добави, че относно забавянето на доставките и това, че сме назад с ваксинирането в Европа не зависи от нас.

"Това се случва във всички страни в Европа, ако имаме доставката, която е договорена, се очаква до 2 милиона да са имунизирани до края на годината", обясни Мурджева.

Според брюкселското издание "Политико",  за да достигне Европа колективен имунитет чрез имунизиране, процесът трябва да се ускори 5 пъти.

По този показател България е в дъното на класацията. С настоящия темп страната ще има масова защита след 19 години - през 2040 година.