Случаите с насилие над животни придобиват все по-голям отзвук в страната. Безхаберното отношение на някои стопани към любимците им, които изведнъж се озовават на улицата, както и безсилието на властите за справяне с проблема водят до сериозни популации на безпризорни животни, най-вече кучета. Колкото повече са те, толкова по-голям е и шансът за проява на агресия срещу тях.

За такъв случай ни сигнализира читател на TrafficNews.bg. Той ни препрати сигнал от Зоополицията, в който жена обяснява, че в центъра на асеновградското село Мулдава има 3 бездомни кучета. Пред очите на свидетел кметът на селото счупил с прът крака на едно от тях. Жената разказва за слуховете за това, че в селото има и отровени животни.

"Днес, докато чаках автобуса, кметът мина покрай мене и без да го питам, започна да ми обяснява как трябвало да се унищожат животинките, защото за да бъдат вкарани в приют, му струвало към 130 лв. Опитах се да му обясня, че има закони все пак", разказва жената.

Направихме проверка по случая, като се свързахме със самия кмет на Мулдава - Алиосман Топал. Той заяви, че наистина е имало кучета по центъра, но в последните дни не ги е виждал.

"Изчезнаха. Не знам къде отидоха. Дали останаха гладни, дали умряха някъде... Просто нямам представа", заяви Топал.

По негови думи, кучетата, размотаващи се из центъра на селото, били 5-6. Сред тях имало и малки. Някой обаче прибрал кученцата, а на улицата останали само възрастните животни.

По темата с удареното от него куче, кметът не отрече да е имало такава сцена. Според неговия разказ обаче тя се е развила по различен начин.

"Кучетата бяха легнали в детската площадка. Тя е оградена, а без пръчка аз до тях не мога да отида. Може да те ухапе и т.н. Едни от тях бяха и крастави. Аз просто ги изгоних от площадката", разказва кметът и заявява, че кучетата не били удряни от него, а той просто ги подплашил.

"Дори куче да не е болно, няма как да ги оставим на детската площадка", заяви кметът.

Той разказа, че кучетата в неговото село идвали от градовете - вероятно от Асеновград, а може би и от Пловдив. Граждани минавали през Мулдава с колите си, спирали, отваряли багажниците и вадели оттам домашните любимци, към които вече нямали интерес. Пускали кучето на свобода и заминавали.

Кметът Топал отрича твърдението той или някой друг жител на селото да е тровил кучета. Казва, че не знае за такива случаи. Признава обаче, че в селото му има проблем с уличните животни.

"Трябва общината да ги прибере, да ги кастрира, да ги пусне там, където са хванати. Аз се обаждам в общината, но те нямат средства и няма какво да се прави", разказва кметът. Впоследствие обаче той обясни, че случаи на прибрани и кастрирани кучета е имало чак преди 6-7 години. Скоро такъв случай нямало. На въпрос дали е подавал скоро сигнал, Топал отговори с "Не".

"Не сме, защото всеки ден нови, и нови, и нови... Не знам, няма кой да ни обърне внимание", констатира кметът на Мулдава.

А съдбата на кучетата, обикаляли центъра на асеновградското село, остава неизвестна.

Сигналите за нередности изпращайте на имейл: redaktor@trafficnews.bg или подавайте на телефон 0700 10 248

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg