Именно в тишината на войната се пише историята. А тaзи, която покрива Украйна от няколко месеца, е все по-тежка и заплашителна. Именно в слабите места на войната Владимир Путин изпраща своите ракети, за да разшири раните на Украйна, да деморализира нейното население и да разубеди Запада от по-нататъшно участие. От 29 декември поток от руски ракети пада върху Киев, Харков на изток и други украински градове. В петък стотици ракети и дронове камикадзе, изстреляни от Русия, оставиха 30 убити и 160 ранени. Същото беше и във вторник, 2 януари, когато руските атаки причиниха множество цивилни жертви в столицата и Харков. Докато фронтовата линия беше замръзнала в продължение на няколко месеца на изток и юг, тя внезапно се възроди. Вълната от руски бомбардировки, една от най-жестоките от началото на войната, беше насочена към сгради, родилни отделения, търговски центрове, както и индустриална и военна инфраструктура. Това пише в свой материал политическият анализатор на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Украинските власти очакваха това. Владимир Путин обеща да "отмъсти" за смъртта на цивилни след мащабната бомбардировка, извършена в събота от украинската армия срещу руския град Белгород, която остави 25 убити и около сто ранени. Руският президент обеща да "засили" ударите срещу Украйна. Той удържа на думата си. Но атаката от петък вече представляваше "отмъщение" за унищожаването от украинците четири дни по-рано на руски десантен и транспортен кораб в кримско пристанище, използвайки френско-британска ракета SCALP с голям обсег. Седемдесет и седем руски моряци загинаха в операцията.

Освен отмъщението, подновяването на руските бомбардировки има за цел да дестабилизира Украйна в средата на зимата. Миналата година по същото време руснаците вече бяха започнали бомбардировки срещу гражданската инфраструктура, за да парализират страната, да дезорганизират тила на фронта и да увеличат страданието на населението, изправено пред студ, липса на вода, тъмнина и изолация. Увеличаването на атаките цели и насищане на украинската противовъздушна отбрана. Военната ескалация е и послание, изпратено от Владимир Путин към западните съюзници на Украйна. Начин да отпразнуват Новата си година, като предупредят, че Кремъл няма намерение да спре войната си. И че неговата цел продължава да е да унищожи Украйна, за да я подчини.

Повечето експерти очакват това да продължи до президентските избори на 17 март 2024 г., които Владимир Путин изглежда сигурен, че ще спечели. По този начин възобновяването на офанзивата ще има за цел да гарантира, че никакви лоши военни новини за руснаците в Украйна няма да попречат на предизборната кампания. От своята цитадела в Кремъл Владимир Путин консолидира властта си, разклатена миналото лято от бунта на Пригожин. Въпреки санкциите на Запада, Русия успя да увеличи военното си производство и да попълни фронта си с повече от 1500 танка и 22 000 дрона. Военният подем е подпомогнат и от съюзниците на Русия - Китай, Иран, Турция, Северна Корея, Обединените арабски емирства - които му осигуряват необходимите компоненти или оръжия.

След провала на контранастъплението през 2023 г. украинската армия изглежда е променила подхода си, поне временно. Изправени пред невъзможността да се пробие фронта и да се отслаби руската отбрана, целта, според военните анализатори, сега е да се защитят източната и южната линия, докато се опитват да загубят минимално количество земя през зимата, докато чакат нови доставки западни оръжия. В интервюто, което даде на The Economist, Володимир Зеленски прогнозира, че Черно море, където украинските сили успяха да поставят руския флот в отбрана, ще бъде центърът на тежестта на войната през 2024 г. и че целта на неговата армия ще бъде да изолира Крим, за да го отреже от Русия и нейните доставки на войски и оръжия. Той призовава за достатъчно мощни ракети, за да унищожат Керченския мост.

Украинският президент отправи нов призив под формата на предупреждение към своите западни съюзници. Идеята, че Владимир Путин започва да печели войната в Украйна, е просто "усещане", предупреждава той. Като помагат на Украйна и й предоставят оръжия и финансова подкрепа, европейците допринасят за защитата на континента. Но ако оставят Украйна да загуби, те ще се изправят пред нови войни, които ще бъдат започнати от Владимир Путин. "Путин, каза той, усеща слабите като животно, защото е животно. Надушва кръвта и усеща силата си. И той ще ви изяде на вечеря с вашия Европейски съюз, вашето НАТО, вашата свобода и вашата демокрация."

От няколко месеца западняците са загубили чувството си за неотложност. Те започнаха новата година, фокусирани върху политическите избори през 2024 г., която ще бъде решаваща за Европа и Съединените щати, особено в случай на завръщане на власт на Доналд Тръмп. На 29 декември руска ракета наруши полското пространство за три минути и 40 километра, без да предизвика ни най-малко заседание на NAC, Северноатлантическия съвет, органът за вземане на политически решения на НАТО. Западняците се изкушени да погледнат настрани. Въпреки сериозността на ситуацията, европейските правителства не са обвързали своите страни с военна икономика.

През 2023 г. Западът позволи на украинците да дадат отпор на руснаците. 2024 г. ще бъде годината на истината. Ще позволят ли на украинците да победят? Ще бъде ли разкъсано колебливото мълчание, в което ги държат, преди да е станало твърде късно?