Преди броени дни, след  общественото обсъждане на Бюджет 2020 на Пловдив, градски / а и национални медии/ съобщиха за "пенсиониран професор" Божидар Попов , който е предложил да "спаси града, като му подари колосалната сума от 1 милиард евро. Парите били от негова ноу хау разработка за решаване на екологични проблеми, която струвала 9 милиарда евро. 

За съжаление ако някой вече пресмята как общинската управа да разпредели въпросния милиард или смята, че "професорът" е жертва на световна конспирация на големите концерни, на които не им дреме за околната среда, ще остане разочарован. Въпросният  "благодетел" не е нито професор, нито пенсиониран. В свое интервю пред сайта "Редута", бившият зам. началник на Софийския затвор Людмил Цанев, разказва интересни подробности от биографията на съвременния Ястребовски. 

Възрастният мъж е бил "клиент" на затвора в периода 2004-2006 година , когато излежава присъда за педофилия. Има още няколко присъди за други престъпления. Не е професор, нито доцент, нито дори асистент. Просто не притежава никаква научна титла. За сметка на това обаче има сложна психиатрична диагноза, чиито симптоми са непрекъснато писане на писма и сигнали до всевъзможни инстанции. В тях той презентира своята "програма" за  Новаторство в Областта на Организацията на Труда и Управлението на Националното Стопанство (НООТУНС). Попов настоява да се създаде мозъчен тръст, който да подкрепя иновации, а 2% от приходите след прилагането им , да се връщат в програмата. Стойността на "ноухау-то" Попов е изчислил на 60 млрд. лв. Смята, че програмата му ще спаси България от кризата. 

Докато излежава присъдата си в Централния Софийски затвор, той ежедневно пише писма до управата, в които припомня колко е ценен за държавата и изчислява, че за всеки два дни престой в затвора, страната ни губи по 1 милиард долара, защото той бездейства. 

Та в заключение спасението на града е единствено в ръцете на пловдивчани, а 1 милиард евро не чакаме нито от професора, нито от Европата, нито дори от Националната лотария.