Проф. д-р Петър Петров е временно изпълняващ длъжността директор на пловдивската МБАЛ „Св. Мина”. Той е бил ръководител на Отделение по Акушерство и гинекология в същата болница между 2014 и 2016 г. Председател е на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ и ръководител на Катедра по Здравен мениджмънт към ВУАРР – Пловдив. Защитил е две докторски дисертации - в областта на гинекологията и в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт. Има над 150 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания. Автор е и на 16 монографии.

- Възстановявате ли вече нормалния ритъм на работа в болницата?

- Да, за радост на всички, които работим в нея, страхът у пациентите от посещение в здравни заведения явно постепенно намалява.

- Какви са загубите ви в първите месеци на кризата?

- Все още правим анализ, със сигурност са големи. Надявам се да не станат непреодолими за нашата болница, която и без това има сериозни затруднения.

- Кои отделения са най-засегнати от кризата при вас?

- При нас конкретно вътрешно и ревматологично отделение, които поеха цялата тежест по създаването и поддържането на инфекциозното отделение.

- Как ще се отрази на пациентите този дълъг период, в който профилактичните прегледи бяха спрени?

- Има опасност от бум на редица заболявания, надявам се да ни отмине.

- Наблюдавате ли сега пациентки с усложнения, които заради страха от коронавируса не са обърнали внимание на своите заболявания?   

- В моята лична практика за радост все още няма такива.  

- Колко пациенти преминаха през Ковид отделението и какво ще се случи с него след края на епидемията?

- За наша радост всички пациенти, минали през нашето Ковид отделение, се оказаха с отрицателни тестове и не се наложи да лекуваме усложнени пациенти. Надявам се след края на епидемията животът да се завърне към нормалния си ритъм.

- Ситуацията беше трудна за всички и най-вече за болниците, кое беше най-голямото предизвикателство  за вас през тези дни?

- Най-голямото предизвикателство беше да отговорим на всички изисквания за поддържане на готовност за прием на пациенти, за обезпечаване на персонала и другите пациенти на болницата с предпазни средства. Не на последно място и да убедим персонала да не напуска и да не излиза в отпуск.

- Очаквате ли втора вълна на COVID-19 наесен?

- Надявам се да не се стига до там, но не я изключвам.

Д-р Динчо Генев: До юли ще влезем в нормалния ритъм на работаСлед епидемията отделението за болни с COVID-19 може да бъде използвано за разширяване дейността на болницата, казва изпълнителният директор на УМБАЛ „Пловдив"

Проф. Илиан Дойков: COVID-19 не е толкова страшен! Много по-подготвени сме за втората вълнаКризата се отрази на всички болници, тъй като при нас се заплаща на извършена дейност, признава управителят на УМБАЛ "Каспела"