В навечерието на Световния ден на здравето 7 април Пловдивската колегия на БЛС отличи най-добрите медици за изминалата година. На стилно тържество лекарите вдигнаха наздравица за професионалния си празник, а председателят на колегията д-р Георги Цигаровски, заедно с предшественика си д-р Атанас Калчев и дългогодишния секретар д-р Георги Кръстев наградиха седем заслужили свои колеги.

С голямата награда „Лекар на годината 2021” бе отличена проф. д-р Мариана Мурджева. Имунологът и ректор на Медицински университет – Пловдив прие отличието с огромно вълнение и призна, че не го е очаквала. Първо, защото за втори път получава номинация от Пловдивската колегия. И, второ, защото смята, че свършеното през 2021 г. е било част от мисията й като микробиолог и имунолог и като ректор на университет, който трябва да организира учебната дейност в тази трудна година.

„Чувствам се поласкана, че получавам тази награда, може би като представител на гилдията на микробиолозите и имунолозите. Макар че не бяха на първа линия в тази жестока борба с COVID-19, те вършиха в лабораториите работата си на хора, които поставяха диагнозата мирно, кротко и компетентно. И бяха от тези, които се опитваха да информират обществото за ваксините. Но всеки един от пловдивските лекари, които бяха толкова отдадени на контрола на това заболяване, бяха на местата си с много енергия, дух, сили, опитваха да овладеят епидемията, може да бъде носител на това звание”, заяви проф. Мурджева. И цитира любимия си малък философ – Малкия принц от едноименния роман на Антоан дьо Сент-Екзюпери, че хубавите неща са невидими за очите и се усещат със сърцето. „Много бих искала повече хора в нашето общество да усетят със сърцето си това, което направиха българските лекари в тази епидемия. Те са герои с всичко, което вършат”, заключи проф. Мариана Мурджева.

Хирургът проф. Ангел Учиков получи приза в категория „Болнична помощ”, а общопрактикуващият лекар д-р Петлехем Минасян – в доболничната.

„Излишно е да казвам колко съм развълнувана и щастлива от тази награда поради много причини. Първо, това е награда за цялото съсловие. По стечение на обстоятелствата преди 21 години историята на общата медицина в Пловдивска област започна с практиката, която беше от моите пациенти, и с мен. Тогава нямахме идея в каква авантюра се забъркваме и какво ще ни се случи. Една поредица от трудни, почти трагикомични моменти. И ако някой от нас има литературен талант, би могъл да напише хитов сценарий за филм. През това време израснахме много, оптимизирахме дейността си. И пожелавам бъдещите промени, които ни предстоят, да бъдат в полза на обществото, на съсловието и на пациентите”, заяви д-р Минасян.

За дългогодишната си дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността „Детска Хирургия” бе наградена проф. Пенка Стефанова –Пеева, началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”. Тя благодари за доверието от името на всички детски хирурзи в страната, които, за съжаление, са останали по-малко от 50 души.

Д-р Васил Павлов бе удостоен с приз за принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники в специалността „Урология”.

Посмъртно бяха отличени д-р Кирил Еленски и д-р Пенчо Делев за приноса за развитието и утвърждаване авторитета на съсловната организация. Общопрактикуващият лекар и известният онкогинеколог починаха миналата година. Техните призове получиха синът на д-р Делев – доц. Делян Делев, и дъщерите на д-р Еленски.

Тъй като заради пандемията от COVID-19 миналата година церемонията бе отложена, тази вечер бяха раздадени и призовете на победителите за 2020 г. С минутка мълчание лекарите почетоха паметта на своите колеги, които ни напуснаха, изпълнявайки служебния си дълг. Лекари и дентални специалисти показаха и музикален талант и изсвириха някои от най-обичаните рок парчета.

Екипът на TrafficNews също получи грамота за коректното отразяване на здравната тематика по време на пандемията от COVID-19.

„Оценката на колегията тежи. Държах всеки един от колегите да получи своята грамота и да се снимаме, за да остане това за историята. Защото всъщност през тези години ние пишехме история. Благодаря ви, бъдете здрави, бъдете все така отговорни и лично щастливи”, обърна се на финала към своите колеги д-р Георги Цигаровски, поздравявайки ги със Световния ден на здравето.