„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“. Това заяви в предаването „Събуди се“ по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му хората в момента трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи. „Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, заяви Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.

"Очакваме да се увеличава броят на случаите. Притеснен съм от многото случаи от една област - Благоевград, много болни има там", каза проф. Кантарджиев. Членът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 предупреди, че всеки човек, влизайки в болницата, линейката или спешен център, трябва да си мисли, че е потенциално заразен с коронавирус. И да предприеме всички предпазни мерки.