Пандемията от коронавирус е средство за индуциране на презарпределението на света. В момента четирите основни зони в него,  Русия, САЩ, Европа и Китай, приличат на военни лагери - не можете да влезете, нито да излезете. Това заяви в предаването Лице в Лице по БТВ социологът и юрист проф. Иво Христов. Според него пандемията носи определени ползи на всички правителства по света.

"Не само е повод за установяване на диктатура, но тя върви. За Китай това не е новина. Ковид там бе предтекст за Нощ на дългите ножове. В момента всички кметове в региона на Ухан, освен този на Ухан, са в затвора - при това с много сериозни обвинения. От друга страна, това стабилизира режима в Русия, защото се замразяват много от противоречията, които има в момента. Въпросът е за бъдещия режим на управление на тази страна. В Европа се очертаха големите национални егоизми, всеки си имаше собствена политика. Не се изгради единен медицински протокол. Кризата показа, че няма Европа. От друга страна, да чувате нещо за бежанци, за бежански натиск? Това изчезна от информационното поле", коментира Христов. 

Според него именно коронавирусът е свалил Тръмп от власт, заличавайки всичките му успехи в икономически план. 

Проф. Христов заяви, че дори в конспиративните теории има доза истина, или поне - интерес от тяхното разпространение. 

"Понякога избягваш да влезеш в спора, като го дамгосваш и го наричаш конспирация. Има интерес от разпространението на тези теории, за да се отмести погледът от истинските причини за това нещо. Никога няма да излязат на повърхността истинските причини и субекти. Излязоха обаче информации, че е имало хора, които са били много добре информирани какво предстои и какво ще се случи", коментира той. 

Самият той заяви, че не е привърженик на теорията, че вирус няма, тъй като и той, и семейството му са преболедували. Пандемията обаче вече се използва, за да вървим, вместо към глобализация, към регионализаци.

"Светът трябва да е дресиран и държан в стрес известно време, с цел едни режими за да се стабилизират, други за да се трансформират. Въпреки всички приказки за глобализация, това вече не е възможно. Ковидът бе използван за това. Реалните структури ще бъдат големи регионални блокове", поясни той.

Според социолога изборът на Байдън ще нажежи обстановката на Балканите. Истинският му интерес обаче не е полуостровът, а Русия. Това става ясно дори от избора му на хора в кабинета - предимно русофоби. 

"Захарова излезе с много твърдя декларация вчера. Преди три седмици американците направиха демонстрация с преместване на средства и сили от Германия в Румъния и връщането им за 24 часа. Когато попитаха Байдън за приоритетите във външната му политика, бе много обран. Следете какво ще се случи", каза той.

Според него позицията на България спрямо Македония не трябва да се променя. 

"Още когато подписваха договора, предупредих министърката, че това е национално престъпление. Тогава признахме езика, индиректно признахме нацията. Антибългарската политика е това, което прави държавата, съзнанието е антибългарско. С ветото пазим България, а не някакви български претенции, тъй като знаем, че иначе ще имаме вътрешни проблеми. Трябва да гледаме хладно на Македония и да защитаваме нашите интереси", сподели той.