Ако ще строим бензиностанции по начина, по който строим магистрали и язовири, по-добре да не го правим. Така президентът Румен Радев коментира намерението държавата да участва в пазара на горива. Според него властите не са успели да се справят с картелите и да осигурят среда за свободна конкуренция.

"Странно как държавата ще играе двойна роля - от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга - регулатор. Ще трябват големи публични ресурси и ще трябва да се обясни откъде идват", коментира държавният глава по време на посещението си в Садово. 

Радев предложи вместо бензиностанции, да бъдат построени центрове за дигитални технологии и иновации в областните градове. Така децата ще могат да се обучават в извънкласна среда. Според Радев инвестициите трябва да са насочени към човешките ресурси. 

"Инвестицията в млади специалисти и децата ни ще бъде рентабилна, а тази в бензиностанции - може да гарантира поредната далавера", каза президентът. 

Той разкритикува и намалянето на ДДС на 9% за част от бизнеса. И изтъкна, че към данъчната система не трябва да се подхожда без ясни идеи и разчети. 

"Мисля, че всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенството, лишава публичните ресурси от важни постъпления, отдалечава ни от европейския модел. Нашият модел натоварва най-много бедните и облекчава богатите. Затова трябва да имаме един цялостен подход, който да е по-справедлив, по-ефективен. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира", заяви той. 

Припомняме, че в Садово президентът посети Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков". Той сподели, че изтъкна, че България е петата държава в света, която започва да създава агронаука и е важно тези усилия да бъдат подкрепени от държавата. По думите му, кризата с коронавируса е извела на преден план и въпроса с безопасността на храните. А голямата поука от нея е, че трябва да разчитаме на родна продукция, а не - на вносни продукти. За целта са необходими научно обоснована стратегия за следващия програмен период, проектозакон за земята и за поземлените отношения, които да постави наравно дребните и едрите земеделци. 

Зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и пчеларството трябва да се превърнат във водещи отрасли, наравно със зърнопроизводството и маслодайните култури, изтъкна президентът. И допълни, че те трябва да се подпомагат приоритетно от държавата. 

Трябва да направим така, че фермерите да изнасят готови продукти, а не сурови. 

Институтът притежава най-голямата генбанка на Балканите, но все още не е обект от национално значение. Трябва да развиваме биоземеделие. 

Аплодисменти за президента Радев в СадовоДържавният глава присъства на работна среща с кмета на града Димитър Здравков