Позлатата се изтрива, свинската кожа остава или ако перифразираме Андерсен - властта се сменя, маниерите остават същите. Днес служители на фирми за пътно строителство сигнализираха, че са били привиквани в полицията, където са разпитвани и са подписвали предупредителни протоколи. От областната дирекция твърдят, че "профилактирането" се прави с цел да не се пречи на свободното придвижване на гражданите и строителите са били предупредени да не пречат на движението и да не използват строителната техника за блокади. Съставените са актове на водачите на тежкотоварна техника, които са били на протеста в столицата, а "относно информацията за задаване на други въпроси към някои от призованите водачи, уточняваме, че те са свързани с текущи разследвания за злоупотреби със средства от държавния бюджет в строителния бранш, извършвани от службите на МВР", съобщиха от ведомството

Ден по-рано кандидат депутат от ПП ГЕРБ– Кольо Костов бе повикан спешно от служители на Шесто районно. Той бил призован да се яви в сградата на полицията, само няколко часа след като листата на ГЕРБ бе регистрирана в РИК. "Повикаха ме и ме попитаха дали съм активен член на ГЕРБ, ще агитирам ли и дали ще се занимавам с избори. Попитаха ме дали ще купувам гласове, аз и моите близки. Казах им, че не продаваме, нито купуваме гласове. В рамките на закона аз имам право да агитирам, член съм на ГЕРБ, активист  съм, а и съм в листата за депутати. Преди няколко дни бяха викани и мои близки, също активисти на партията. Те ми помагат за кампанията, с агитационните материалите, изборите и са застъпници. Те са били карани да подписват протоколи, че няма да се занимават с избори”, раказа Костов пред наш репортер. На следващия ден от Областната дирекция на МВР изпратиха съобщение, че Костов е бил извикан за рутинна справка, защото срещу него е имало сигнал за купуване на гласове. 

Това са примери само от последните два дни. Методите на Бойко Рашков започват подозрително да напомнят за прийомите на предишното управление по много линии. Разпитите, следенето и подслушването на участници в протестите през миналото лято бяха основна тема и се върху тях бе изградена предизборната кампания на част от партиите. Полицията, естествено, трябва да си върши работата, но тази предозирана активност ни напомня за едни други времена. А предизборната кампания дори не е започнала. Подобни атаки имаше и при миналите предизборни кампании, основно към представители на ГЕРБ, но въпреки че районните бяха пълни с фунционери на партията, осъдените се броят на пръсти. А предупредените бяха близо 10 хиляди. В небитието потъна и прославутия списък на политици и магистрати с недекларирани имоти в чужбина, който министърът издирваше. 

Проблемът е, че протестите се разрастват. Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова изрази съмнения, че зад протеста на строителите стоят политически интереси и протестиращите работници са там по заръка на работодателите си. Днес обаче на жълтите павета имаше здравни работници и служители на ТЕЦ-овете. Ако трябва МВР да респектира  участниците и в тези протести, полицаите ще трябва да зарежат всички свои задължения и по цял ден да пишат предупредителни протоколи. А това далеч не е най- важната им задача.