"Името на Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи окончателно финал на ерата на втория в партията. И очевидно не става дума само за довчерашния му заместник Цветан Цветанов, който след 13 години плътно зад лидера, си тръгна от всички ръководни постове. Всичко показва, че нов Цветанов няма да има – нито като функции, нито като власт, нито като близост до Борисов. Партията ще остане с двамата заместници – столичният кмет Йорданка Фандъкова и бургаския Димитър Николов.

"Ролята на комисията беше много слаба, да не кажа проформа", обясни Борисов. С този ход той очевидно ще опита да вкара по-колективно управление на ГЕРБ. И макар че отново благодари на доскорошния си заместник Цветанов, той не пропусна да отправи своите критики.

"Аз мисля, че това беше очаквано. Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията - не се съобразиха с мене на моменти", заяви лидерът на ГЕРБ. Певецът е един от най-близките семейни приятели на Цветанов и острите думи на Борисов очевидно не бяха насочени срещу музикалната програма на изпълнителите на предизборните концерти.

Най-голямото доказателство за беса на Борисов обаче със сигурност са думите му за т.нар. "трети вариант" пред Цветанов. При напускането си той коментира, че предложил две опции на премиера – да остане на постовете си или да напусне окончателно. Борисов предложил трети.

"Няма трети вариант. Вариантите бяха: Напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член", отговори след ден лидерът на ГЕРБ.

Може би най-голямото доказателство за това, че никой повече няма да бъде допуснат до позициите на Цветанов и неговите доскорошни функции, беше отговорът на Борисов на въпроса дали кампанията за местните избори няма да пострада от отсъствието на доскорошния му заметник.

"Дайте да си говорим сериозно. Аз влязох в избори с 90% рейтинг. Магаре да бях вързал за депутат…"

А самата заявка на лидера на партията е, че ще продължи да отнема правомощия – вече обмисля промени в устава, с които депутатите и кметовете да не могат да са областни координатори. Целта очевидно е да не се съсредоточават много правомощия в един човек.

Замяната на Цветанов с Изпълнителната комисия е знак за по-голяма колективност. Дали колективност обаче може да има при положение, че всички решения се взимат "след разговор с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов".

Снимка: БГНЕС (архив)