На всеки един от нас му се е случвало да се чувства "притиснат" от обстоятелствата, най-вече в столичния градски транспорт.

Бързаш за работа, принуден си да се чувства като набутан в консерва, залят къде със собствен сос, къде от букета миризми, разнасящ се около нас – потни пътници, парфюмирани пътници... А идва пролет, лято… по-тежко ще става!

"Закон", задължаващ хората да преминат през банята преди да се качат в градския транспорт, събира все повече последователи в социалните мрежи.

Замислено с хумористична цел, събитието с насрочена дата 3 март, е част от последната мода с фалшиви ивенти, която заля Facebook през последния месец.

Създателите на идеята обаче казват, че проблемът далеч надхвърля шегата, защото морни чистачи и строители на съвременна София, използват автобуса, трамвая, тролея, метрото… и всеки разнася своя си букет от миризми.

Доколко обаче подобна инициатива може да бъде погледната извън максимата: "Добре, че е майтапа, за да си кажем истината".

Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност пресмята, че всеки ден, със средствата на масовия градски транспорт, в София се случват 1,2 млн. пътувания.

"Няма как, несериозно е задължаване на когото и да е, да се къпе сутрин. 21 век сме", настоява той пред Bulgaria ON AIR.

И все пак от Центъра за градска мобилност гледат с усмивка на идеята и апелират столичани и гости на София да бъдат по-внимателни и да мислят за околните. Къпете се!