7 200 гости от 111 държави. 3000 от най- умните и образовани българи. Най- умните и отлични ученици на България. Така изглежда в цифри фестивалът Webit , който се проведе миналата седмица в столицата. "Само няколко града в Европа и още толкова в света могат да се похвалят с подобен формат на събитие в областта на иновациите, технологиите и бъдещето" написа по-късно в социалната мрежа организаторът Пламен Русев. 

"Странното за нас беше, че от над 420 световни лектори и глобални лидери, българските медии споделиха основно речта на министър-председателя Бойко Борисов и появяването на робота София. И дори не споменаха хората, които променят света сред лекторите и посетителите. Между тях такива, които копаят минерали от астероиди, инженерен директор в NASA, който ни показа микрочип за управление на космически кораби (който носеше в торбичка), хирург, използващ виртуална реалност за обучение на стотици хиляди студенти, известен хакер, директор на Silicon Valley Bank, бащата на рингтоновете на телефоните ни (имаше и такива неща преди време), уникални университетски преподаватели, човек, който си е изобретил костюм с ракетни двигатели и лети с него и кой ли още не...

Не разказаха и за уникалната за цяла Европа инициатива, целяща да създаде нация от мечтатели и изобретатели. Да мотивира над 3000 отлични ученици и студенти – цветът на България, които бяха организирани и транспортирани от цялата страна, съвместно с Министерството на Образованието и министър Вълчев. За тях едни от най-интересните лектори на Webit показаха бъдещето. Надявам се да сме ги вдъхновили и мотивирали всеки един от тях да направи своя “изстрел към Луната”! Това, както беше потвърдено и от редица от международните участници, не е правено НИКЪДЕ В ЕВРОПА! Никой до сега не е финансирал такава масова кампания, която да вдъхнови бъдещето на една цяла държава, както направи Webit.Foundation!

Магията Webit се случва благодарение и на партньорите, и подизпълнителите ни, които дават сърцето и душата си в съвместната ни работа" написа Пламен Русев. 

"Прави го, защото вярваме, че създаваме една по-успешна и образована нация - България на бъдещето. България, в която младите хора имат гарантирана реализация, в която стандартът на живот се повишава все повече и най-вече за да създадем щастие! За да не се налага родителите да се разделят с децата си, които тръгват по други страни в търсене успеха си. Защото свързваме екосистемите и създаваме възможности за всеки да бъде в крак с бъдещето и да познава хората, които биха помогнали да се реализират и най-смелите мечти!" каза организаторът. 

Видео събира основните послания на форума, който по мащаб е едно от най- важните събития, които са се случвали през последните години в България. 

"Не си губете времето, мечтайте!, Излезте от зоната си на комфорт! Провалът е част от пътя към успеха! Ако ви кажат, че сте луд, това е чудесно- лудите променят света! Късметът каца само на рамото на подготвените!" са само част от простичките, но много важни съвети, които младите хора, изпълнили зала Арена Армеец, чуха. 

Останалите гледайте във ВИДЕОТО от Webit: