Уморена от това непрекъснато да чува фразата „а какво правиш по цял ден“, татуистката от Флорида Райшел Касълбери реши да напише послание към всички неработещи майки във Фейсбук. Силната й публикация била харесана повече от 640 000 пъти споделена от повече от 300 000 души.

Може да ви изглеждат много, но не са достатъчно. Трябва да бъде прочетено от всички, за да може да оценят огромните жертви, които майките правят в името на децата си. Но не всички са съгласни. Някои работещи майки критикуват Касълбери, казвайки й, че има жени, които правят всичко това, но и работят, пише Dama.bg. Касълбери защитава публикацията си, твърдейки, че всеки – независимо дали е работеща майка или работещ баща, трябва да може да прочете съобщението й и да замени думите, за да паснат на неговата/ нейната ситуация.

„Жена ми не работи
Жена ми не работи!!!
Разговор между съпруг (С) и психолог (П):
П: Какво работите, господин Роджърс?
С: Работя като счетоводител в една банка.
П: А жена Ви?
С: Тя не работи. Тя е домакиня.
П: Кой приготвя закуската в дома Ви?
С: Съпругата ми, защото не работи.
П: Кога става съпругата Ви?
С: Тя става рано, защото трябва да е организирана. Приготвя обяда на децата, уверява се, че са добре облечени и сресани, дали са закусвали, дали са измили зъбите си и дали са си взели всичко необходимо за училище. Буди бебето и сменя пелените и дрешките му. Кърми го и приготвя похапване.
П: Как стигат децата Ви до училище?
С: Жена ми ги води на училище, защото не работи.
П: А след като ги заведе на училище какво прави?
С: Обичайно й отнема много време да измисли нещо, което да прави, докато е навън, за да не й се налага да монтира и демонтира детските столчета много пъти - като например да плати сметките или да мине през супермаркета. Понякога забравя нещо и се налага да се върне, докато бебето е в ръцете й. Щом се прибере у дома, храни бебето, сменя пелената му и го приготвя за лягане, почиства кухнята и след това се грижи за прането и почистването на къщата ни. Знаете, защото не работи.
П: Вечер, когато се приберете от офиса, какво правите?
С: Почивам си, разбира се! Уморен съм от работата в банката през целия ден.
П: Какво прави жена Ви вечер?
С: Приготвя вечерята, сервира на мен и децата, мие съдовете, подрежда из къщата, уверява се, че кучето е прибрано и че всички остатъци от вечерята са в хладилника. След като помага на децата с домашните ги приготвя за лягане, обличайки ги в пижамките им, а бебето в чисти пелени, дава му топло мляко, уверява се, че всички са измили зъбите. Когато си легне се буди често, за да кърми и да смени пелените на бебето, ако е необходимо, докато ние почиваме. Защото тя не трябва да става рано за работа.

Това е ежедневието на много жени по света - започва рано и приключва в късните часове на нощта... това ли се нарича "не работи"? Да бъдеш домакиня не се изисква диплома, но работата е ключова за семейството! Уважавайте и ценете съпругата си, майка си, баба си, леля си, сестра си... Защото тази саможертва е безценна!

Касълбери изрежда и всички професии на майките:

"Някой я попита...
Вие работеща жена ли сте или просто "домакиня"?
Тя отвърна: Работя като съпруга у дома по 24 часа на ден...
Аз съм майка,
Аз съм жена,
Аз съм дъщеря,
Аз съм будилник,
Аз съм готвачката,
Аз съм прислужницата,
Аз съм учител,
Аз съм барман,
Аз съм детегледачката,
Аз съм медицинска сестра,
Аз съм наемен работник,
Аз съм секретарката,
Аз съм съветник,
Аз съм утешител,
Аз нямам отпуска,
Аз нямам болничен,
Аз нямам почивен ден,
Работя ден и нощ,
На смяна съм по всяко време,
Не получавам заплата и...
Въпреки това често чувам фразата
"Но какво правиш по цял ден?"
Посветено на всички жени, които дават живота си за благото на семейството

Жената е като солта:
Присъствието й не е запомнено, но отсъствието й оставя всичко без вкус.
Споделете с всички красиви дами в живота си.“

Публикацията на тази майка била харесана повече от 640 хиляди пъти и получила стотици положителни отговори:

- Жените не работят ли?! Всичко магически се свършва от самосебе си!

- Жена ми е най-страхотният човек, когото някога съм срещал. Не знам как го прави. Домакиня/ домакин е най-недооценената професия с най-ужасният график.

- Аз вършех всичко това почти сама. Бившият ми съпруг беше там... но не вършеше нищо, защото „работеше“ по цял ден. Докато аз работех на половин ден в магазин, докато вършех всичко това, бях критикувана за способностите ми като майка. Майната му! Сега го правя сама. И нямам проблем с това. Защото уча прекрасната си дъщеря, че няма лошо да вършиш всичко сама.

- Знам, че да бъдеш неработеща майка е доста трудна задача. Не мога да стоя вкъщи толкова дълго, ще полудея... но искам да поздравя всички дами, които го правят и работят по цял ден. Защото ние рядко получаваме любов.

Но има и майки, които са на коренно различно мнение:

- Много вярно... но аз работя на пълен работен ден в професията/ кариерата си и върша всичко изброено по-горе... но това са отговорностите на това да бъдеш родител!

- Това е ежедневието и на работещите майки. Но те имат 8 часа по-малко, за да свършат всичко това.

- Мисля, че повечето от нас правят тези неща и все пак имат 40-часова работна седмица.

И нека не забравяме бащите, които остават у дома, за да гледат децата си!

- Не забравяйте, че има и бащи, които напускат работа, за да вършат съвсем същото. Жена ми носи хляба вкъщи и обича кариерата си... да гледаш две момчета – едното на 2 години, а другото на годинка си е работа на пълен работен ден! Никой, който не го е правил, не може да разбере.