Световни знаменитости, политици, актьори и певци се кипрят върху родните огради в село Старо Железаре. По-скоро - кипреха се. досега. Защото вече лицата на доста от тях са замазани с... червена боя. Селото, което стана световноизвестно с това, че президентът на САЩ Доналд Тръпм пасе крави, а френският - Еманюел Макрон - пълни суджуци и наденици, сега ще се прочуе и с вандалите си...

Всяка година учениците на Венци и Катаржина Пирянкови идват от университета в Познан, за да рисуват по дуварите. Новината, че част от творенията им са заличени с боя, ги заварва, докато представят изкуството на Старо Железаре на световна конференция в Aтина.

„Заличен е Волен Сидеров, ама не са заличени до него Тодор Живков и Леонид Брежнев - защо? А няколко метра настрани има заличен един анонимен равин. Мисля, че са избрани съзнателно!”, заяви Катаржина Пирянков.

"Зад нас е Сталин, Фидел Кастро - да, обосновано е за една част от обществото да ги мразят, други ги обичат. Но пък защо Индира Ганди е заличена,  тя е символ на обществено равенство, декастация на индийското общество", сподели от своя страна Венцислав Пирянков.

Една от главните героини по оградите, която е изобразена с английската кралица, е бясна, защото някой е посмял да драска рисунките им.

„Защо посегнаха? Защото са идиоти! По-прости от селяните тука! Те са дошли от пандивека", казва възрастната жена. Местните баби са се опитали да поправят стореното, като изтрият с вар червената боя, уви, неуспешно! Така лицето на любимата на баба Събка -  Ангела Меркел, е обезобразено, предаде Нова тв. На изображение на Бойко Борисов никой не е посегнал.

Според Пирянков има записи на камерите. „Дошли са с кола, паркирали са, двама с качулки и са почнали да зачеркват с червен спрей!", каза той.