Много е късно за оставка на Борисов, а действията му вече са въпрос на чест. Това коментира в ефира на "Тази сутрин" политологът Първан Симеонов, който гостува в сутрешния блок на БТВ с колежката си Антонета Христова. Той допълни, че антиправителствените протести вървят към своята рутина и са напът да се изтощят. 

"Имаше опит от негова страна с предложението за Конституция, но трябваше този дебат трябваше да се извади извън Парламента", заяви Първанова. Двамата направиха паралел с протестите срещу Пламен Орешарски. "Протестът бе твърде артистичен, затова неефективен. Сега протестът е радикализиран, но рискува да се окаже, че обществото не е на този градус. В случая той трябва да търси форма на креативност, не на радикализация", смятат политолозите. 

Те коментираха и ролята на президента, който според тях може "да разпалва" демонстрациите, но това противоречи на ролята на институцията, която оглавява. 

"В държавата има сериозни проблеми, но те трудно ще се оправят с викане. Радев казва: Обединението е срещу шайката, Борисов: Обединението е по принцип, а Каракачанов: Обединението е да седнете да се разберете. Личностният конфликт тръгна от Радев. Борисов се опитваше да поддържа тона. Този конфликт не е полезен за обществото и демокрацията. Но той се вижда от една страна като конфликт, от друга – като възможност за промяна. По-възрастните са по-консервативни, защото се опасяват, че ще загубят от промяната, а по-младите искат да се възползват от възможността", заяви Христова. Според нея вече е премината психологическата граница и хората са напът да се отвърнат от демонстрациите. Повод за това е превръщането на снощните тържества в митинг и освиркването на официалните лица. 

Според политолозите протестът вече прилича на предизборна кампания, а премиерът Бойко Борисов ще потърси изхода от ситуацията, като "играе на нерви".