Екипът на Trafficnews.bg се свърза с политолога проф.д-р Анна Кръстева, за коментар на нашумялото писмо на френския президент Еманюел Макрон. В него той очерта визията си за Европа, предизвикателствата пред които е изправена, направи своите предложения за нейното бъдеще.

Проф. Кръстева отбелязва уникалността на писмото, защото Макрон е първият европейски лидер, който се обръща директно към гражданите на Европа.

Визията на френския президент е стъпила на четири стълба. Първият е голямата заплаха от чужда намеса, хибридната война. Става дума за политици и организации, финансирани от всички заинтересовани страни, извън ЕС. Интересното е, че едни и същи политически играчи получават финансиране от външни източници с различни цели, изтъква Кръстева.

На второ място е активната позиция на Макрон, що се отнася до екологията и запазването й. Той предлага създаване на Европейска климатична банка, която да финансира опазването на околната среда.

На трето място е "създаването на един социален, защитен пояс", продължава професор Кръстева. Макрон иска въвеждането на минимална заплата за целия ЕС, но различна във всяка страна. Последното е много важно, защото минималните заплати в България, Франция и Германия ще се различават, подчертава проф. Кръстева.

На четвърто, но не последно място, е желанието на Макрон да въведе протекционистки политики, по примера на Китай и САЩ. Това засяга производството и много други отрасли на Европейската икономика. Всички предложения на френския президент са "една богата, амбициозна, изключително мощна заявка за европейските избори".

"Много е важно да се каже, че това не е френската позиция за европейски избори, защото няма такава… Това са плуралистични избори, в които народните представители ще се включат в съответните европейски партийни фамилии… А каква Европа ще има утре, ще зависи от това на кой от тези множество европейски проекти, ние европейските граждани, ще гласуваме доверието си".