"Беше съвсем очаквано президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат на БСП, защото по убеждения и поведение той е ляв човек. Той е идеологически близък до БСП, въпреки всички личности конфликти и напрежение", заяви политологът Цветанка Андреева пред BGonAir по отношение на решението на президента да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на левицата.

По думите ѝ Румен Радев вече е започнал да прочиства дневния ред, така, както той го вижда, а изборът да връчи мандата на БСП е първата му заявка. Тя допълни, че чрез този акт президентът дава ясен знак, че е на една и съща позиция с лидерката на левицата Корнелия Нинова по отношение на Украйна и на Северна Македония. Политологът смята, че при евентуални предсрочни избори президентът ще използва двата месеца управление на служебния кабинет за собствен политически пиар.

"Той ще гледа и ще дебне, ще бъде най-големият критик на партиите в България. Той ще се възползва от всяка тяхна неспособност да се разберат, предлагайки алтернативен парламентарен и демократичен модел", прогнозира Андреева. "Ще бъде изключително трудно да се състави правителство. Ако нещо проваляше четворната коалиция, това бяха силните идеологически различия в знакови моменти", категорична бе тя. 

Според нея сред основните различия, които ще трябват да "изгладят" партиите, за да се стигне до нов кабинет, е и самата структура на мнозинството. Докато "Демократична България" смятат, че трябва да се заложи на експертно правителство, от БСП са категорични, че не е време за подобна стъпка, стана ясно от думите ѝ. 

"Това определено обслужва личната стратегия на Корнелия Нинова, на която сега само това ѝ остава - да не вземе и министерско място", констатира Андреева, като допълни, че "умението на БСП да разговаря с всички партньори в коалицията не е доказано". Според нея именно левицата е поставила на изпитание коалицията - първо при избора на нов министър на отбраната, след което и с нежеланието за предоставяне на оръжие на Украйна. "Това, което им дава минимален шанс, е, че имат публичен консенсус относно това, че премиерът трябва да бъде от "Продължаваме промяната", подчерта политологът, като допълни, че останалите партии със сигурност имат повече надежда за "по-новите и не толкова изчерпани лица" в "Продължаваме промяната". 

Цветанка Андреева е на мнение, че от "Продължаваме промяната" вдигат градуса на политическото напрежение и влизат в почти предизборна реторика. "Те развиха до голяма степен институционалната война, компроматната война също стана много силна", поясни тя. В отговор на въпрос дали в действителност е налаган външен натиск за създаване на коалиция между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС, Андреева посочи, че подобни изказвания могат да бъдат приемани като "изключително опасно хибридно говорене". 

"Да се говори, че има натиск от страна на съюзнически държави е нелепо, защото единственото, което е полезно за България, е да бъде със съюзниците си в този момент", допълни политологът. Цветанка Андреева обобщи, че ако се сформира кабинет в рамките на третия мандат, то той няма да бъде дългосрочен. "След изборите "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС трябва да могат да седнат на една маса. Промяната в коалиционната култура е единствената алтернатива, способна за пренареждане на приоритетите на нацията според дневния ред, който се задава в света", заключи тя.