Българският политически живот  се превърна в истинско риалити през последния месец . Ако приемем,  че взривът, заложен пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев бе първия епизод от формата, то събитията, които последваха след 1 май  го превърнаха в мултижанрова продукция –  смесица между  нискобюджетен екшън, мафиотски сериал, политически трилър, приказка, индийски сериал( в който всички гледат или лошо, или уплашено) и всичко това гарнирано със сериозни дози хард порно.

Родилните мъки за съставянето на правителство започнаха в края на април, когато стана ясно, че победителите в изборите – ГЕРБ и вторите-  "Продължаваме промяната – Демократична България" могат да намерят допирни точки, за да направят кабинет.  И тогава избухна първата бомба. В буквалния смисъл.

На 1 май , в последния почивен ден от дългия празничен уикенд, до автомобила, с който Иван Гешев пътува по обичаен маршрут, избухва взрив.  Според първите публикации, той е бил с децата си, а заместникът му Борислав Сарафов твърди, че е взривът е бил "с цел да убива". Вътрешният министър обяви, че има заподозрени. Само четири дни по-късно обаче Сарафов заяви публично, че е „бил подведен” от главния прокурор по въпроса за децата в колата и с това войната между двамата беше обявена.  Заместникът му влезе в атака  и заяви, че „не иска чужди грехове”. Обяви, че израелският експерт, който е бил на мястото на взрива е заведен от Ясен Тодоров по лични указания на главния прокурор и че е време” прокуратурата да напусне политическия терен.”

На 11 май  номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел  изненадващо обяви, че правосъдният министър в бъдещо правителство ще поиска освобождаване на главния прокурор. Ден по-късно шестима членове на  прокурорската колегия още по-изненадващо  внесоха предложение за предсрочното му отстраняване. Мотивът е, че Гешев лично е разпоредил участието в огледа на израелския експерт. От което стана ясно, че изявленията на Сарафов далеч не са случайни и не става дума за самодейност.  

Три дни по-късно главният прокурор се върна от Щатите и в стил „империята отвръща на удара” ,  се появи на брифинг с вратовръзка със символите на Републиканската партия и излезе открито срещу Борисов. Гешев ритуално скъса оставката си в ефир и поиска оставката на Сарафов. Часове по-късно самият Сарафов също поиска оставката на Гешев и обяви, че се страхува за живота си. В правна комисия и парламента в това време  скоростно бе разгледан проекта за създаването на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.  Механизмът мина  по бързата процедура и влезе в пленарната зала на първо четене. А инспекторатът към ВСС започна проверка на твърденията на Сарафов за Гешев.

На 22 май, в двучасово изявление  пред медиите Гешев показа  есемес с Борисов, пусна запис на разговор с Йордан Стоев от ВСС и направи намеци за автора на поръчката за взрива по колата му.  Изявата му съвпадна с изявлението на ГЕРБ, че връщат първия мандат.

Във втората половина на май се отприщи истинска лавина от политически и криминални събития в държавата. Двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че ще сформират правителство с втория мандат и с ротация на премиер.

На 22 май в Южна Африка бе застрелян един от позабравените герои на ъндърграунда Красимир Каменов – Къро. След години медиен комфорт, в началото на 2023 г.  името му се появи като част от заговор  срещу държавата и главния прокурор. Според записи, огласени от Иван Гешев, наркобосът е замесен в схема за дискредитиране и сваляне на магистрати и висши полицейски шефове.  При екзекуцията в добре охраняването му имение в ЮАР  са убити също съпругата на Къро , детегледачката и един от охранителите му.  Кървавата разправа случайно или не,  съвпадна с политическите катаклизми, които продължиха да набират сила в държавата.

Следващите действия показаха, че Борисов и Гешев буквално  се състезават с времето, за да оцелеят. На 25 май правната парламентарна комисия прие на второ четене механизма за разследване на главния прокурор, но с прокарани от ГЕРБ и ДПС текстове, които застрашават съдийската независимост.  След бурната реакция, в пленарната зала текстовете за съдиите отпаднаха. Парламентът прие, че до три месеца трябва да започне процедура за избор на нови членове на съвета.

Кой ще успее първи – Борисов да отстрани Гешев от поста или главният прокурор ще затегне примката около лидера на ГЕРБ? Запис, направен от бившият вече депутат от ППДБ и отцепник от ИТН Радостин Василев едва не обърна колата, в която вече са се настанили ГЕРБ и ППДБ.  В навечерието на връчването на втория мандат, бившият спортен министър пусна в медиите избрани части от заседание на "Продължаваме промяната", в което съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев говорят за неформални договорки с Еврокомисията, смени в спецслужбите, чистки в администрацията и осигуряване на властови гръб преди местните избори.

На 29 май президентът връчи с видимо отвращение втория мандат на академик Николай Денков , като му отправи недвусмислено предупреждение, че е добре да го върне неизпълнен. Румен Радев  остро нападна лидерите на "Продължаваме промяната"  и заяви, че е нецелесъобразно  да  връча мандат след изтеклите записи и да повери съдбините на България в ръцете на лидерите на ПП, но конституцията го принуждавала да го направи. Той пренебрегна дори елементарното възпитание като не поздрави мандатоносителите. Още същата вечер пред вратите на президентството се събраха стотици граждани, които с плакати му напомниха, че България все още продължава да е парламентарна република.

Поведението на Радев този път бе недвусмислено и ясно показа, че той не изгаря от желание да състави правителство. В публичното пространство наяве излязоха коментари за нов политически проект, свързан с президента – нещо , за което се говори под сурдинка от дълго време. Обратът в поведението му в сравнение със заявките му по време на протестите през 2020 година , провокира гняв сред много от поддръжниците му, които тогава го припознаха като борец срещу статуквото. 

Подкрепата на ГЕРБ за правителството с мандата на ПП - ДБ предизвика порой от критики сред поддръжниците и на двете партии, като прогнозите са , че няма да оцелее дълго. То бе посрещнато на нож и от партия "Възраждане", която се надява при следващи избори да увеличи присъствието си в парламента. Малко след началото на заседанието в четвъртък (1 юни) депутатите стигнаха до физически сблъсъци в пленарната зала. След реплика "меки китки" на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков (бивш от БСП) към декларация на "Възраждане" положенето стана военно. 

"Когато точно "Възраждане" говори за външна намеса, знаем си ги: говориха за ваксини, излязоха ваксинирани, говориха срещу еврото, срещу НПО-тата, както и за меки китки. Двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. Сега говорят за национални предатели. По логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те", каза Божанков.

Голяма част от депутатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане" се скупчиха край трибуната и се бутаха. Както повечето неща на нашенските депутати - и боят не им се получи. Оказа се, че Манол Пейков /ППДБ/ е счупил очилата на Васил Вешев /Възраждане/, а самият Пейков бил с одрана буза. В цялата суматоха депутат Цончо Ганев успял да наплюе неколцина от депутатите , "за да защити мъжката си чест", както по-късно обясни в интервю. 

Срамните сцени обаче бяха като буря в чаша вода, тъй като очакванията към родните политици вече са силно занижени и в този ред на мисли, проявите им не са изненада за никого.

Далеч по- ефектни се оказаха признанията на бившата съпруга на бившия шеф на следствието Петър Петров , по известен като Петьо Еврото. В интервю за Антикорупционния фонд Любена Павлова разкри известни детайли за схемата "Осемте джуджета", за отношенията на Петров прокурори , следовати и съдии. Тя каза, че Еврото разполага с архив с компромати за мнозина от съдебната и изпълнителната власт. Призна, че е участвали в следеното и документирането на част от тях. Публична тайна е, че в интернет могат да се намерят няколко видеа със съдържание 18+, в които въпросната госпожа е основен герой. Така или иначе Павлова си направи застраховкав ефир с думите:""Не всичко скрито трябва да става явно. Поне не сега. За всяко нещо си има време". 

Работната седмица приключи със списък на новия кабинет, който трябва следващата седмица да бъде гласуван от Народното събрание. Но това обаче далеч не се оказа последния епизод от риалитито. Днес сутринта стана ясно, че още един от героите на българския ъндърграунд е приключил земния си път преждевременно. 53 - годишния Ангел Христов от т.нар. Братя Галеви, е починал от инфаркт, но не в ЮАР , където се укриваше последните 11 години, а в родното Ресилово край Дупница. Смъртта му сложи начало на нова сюжетна линия, която ще се развива в следващите дни. Службите ще трябва да отговорят на въпросите как Ангел Христов, който от 11 години се издирва с червена бюлетина от Интерпол , е влязъл в страната , жив ли е бил , когато е влязъл, как е настъпила смъртта и изобщо той ли е?

Стана ясно, че смъртният акт е издаден от личния лекар на семейството, а Бърза помощ не е викана. По нареждане на МВР погребението , насрочено за днес, бе отложено до изясняване на горните въпроси. 

Започва новата седмица! Какви ли изненади са ни подготвили сценаристите?

To be continued...

Бел. ред. Но както написа някой в мрежата " Най-интересно за аудиторията си остава видеото с Любена!"