Всеки седем от десет читатели на TrafficNews не одобряват обявяването на 70-те служители на руското посолство в България за персона нон грата. 67% от гражданите, взели участие в анкетата ни, не намират това за добро държавническо решение.

От друга страна, 33% от запитаните приветстват решението за експулсиране на дипломатите.

Прави впечатление, че само за ден в анкетата гласа си са оставили над 2100 души. Това навежда на мисълта, че развоя на напрежението между Русия и България вълнува голям кръг от хора. Това сочат и бурните реакции и коментари на публикации в медиите по темата. Обществото се разслоява, а често се наблюдават крайни коментари и позиции.

Няма как да не отбележим, че подобно на настроенията в анкетата, по-голяма численост има проруската позиция. Предимно възрастни хора отбелязват, че „горчиво ще съжаляваме за решението на младите управляващи“. Десетки напомнят в обръщения към посланик Митрофанова, че съжаляват за случилото се и изпитват срам от това. Някои дори пращат поздрави на Путин и молят за извинение.

Под почти всяко едно такова изказване се намира някой ентусиаст, който контрира с изказване в стила "Bye, Felicia":

„Мина 12:00 часа и за всеки случай преметох мазето и свалих една кушетка...“, гласи закачлив статус на Тодор Кръстев в социалните мрежи.

Мария Теоханова пък пита с коментар под публикация на Митрофанова, че ще преговаря за закриване на посолството си в България- „Значи ако Русия не може да има поне 70 шпиони в България, няма да има нищо?“.

Подобни изказания стават причина за обидни спорове между потребители, които защитават дългогодишните братски отношения на двата народа и такива, които смятат, че резето на посолството трябва да щракне отвън. Припомняме, че освен диспут на мирогледи и политически пристрастия, напрежението около 70-те дипломати вдъхнови няколко мемета. Повече вижте тук:

Меме поколението: Посолството на Русия в България затваря поради мижав интересЗевзек сравни скандала Митрофанова-Петков с този на Кичка Бодурова и Панайот Панайотов