Harlem Shake, Ice bucket challenge, селфита, профилни снимки с лика на френското знаме. Какво е общото между тях? Елементарно – беше общоприето да се практикуват от масата хора, които очевидно имат достатъчно свободно време за пилеене или привличане на внимание. Но както всичко останало, и тези практики бяха до време.

От 3 седмици насам на дневен ред е апликацията “Pokemon GO”. Повече от излишно е да обяснявам за какво иде реч във въпросното приложение.

Въпросната игра обаче позволи на младите поколения да врътнат часовника с 15 години назад и да възродят детството си.

Ден и нощ поостарелите хлапета щурмуват  улиците, парковете, сградите, плажовете и Бог знае кои места още с една-едничка цел – да умиротворят чудатите създания.

Широкообхватната мания породи невиждани абсурди. В Съединените щати вече има случаи на хора, паднали от високо, както и такива, примамени от обирджии през приложението. Стигна се до там, че шофьор на лек автомобил се вряза в спряна полицейска патрулка, докато е на лов за измислените зверчета. Случаят не е единичен, но със сигурност е по-интересен от повечето всекидневни пътно-транспортни произшествия, които ни заливат от всякъде.  Но по-притеснителен е фактът, че тази гротескна форма на забавление граници няма. Това автоматично я превръща в опасност. Разбира се, всеки има глава на раменете си и сам си преценява какво може да му се случи, ако не си гледа в краката или пътя, докато шофира. Заради нелегализираната версия на играта в много страни стотици телефони бяха заразени с вируси.

Успехът на играта обаче е главозамайващ.  Само 2 дни след премиерата на “Pokemon GO”, стойността на “Nintendo” се е покачила с главоломните 7,5 милиарда долара!

Ако до вчера всеки втори се оплакваше от кризата, то днес по нищо не си личи да има такава. По шосетата и магистралите се движат  автомобили с по един човек вътре, а по улиците и булевардите хора от всякаква възраст  гонят покемони с айфоните си.

И докато едни изживяват повторно детството си, на други им омръзна всекидневно да виждат поредната безсмислена иновация, която изсмуква мозъците на малки и големи. Едно нещо е интересно на всички, докато е ново. След това става досадно. Особено, когато го виждаш навсякъде около себе си – навън, вкъщи, по телевизията, в офиса. А по данни на „Ройтерс” от понеделник, цената на акциите на “Nintendo” се е сринала с цели 18%. Случайност?

Аз за разлика от болшинството не робувам на наложените стереотипи. Просто се питам не докога ще продължи тази грандомания, а коя ще е следващата. Yu-Gi-Oh изглежда като доста достоен вариант за поемане на щафетата, но не и преди всички покемони да бъдат „уловени”…

Александър Антонов, TrafficNews.bg