Хиляди тайландци чакат на опашки за ваксинация пред най-голямата ж.п. гара в Източна Азия, превърната във ваксинационен център.

Пловдивският журналист Панчо Благоев е на място и разказа, как в Тайланд се справят с най-тежката вълна от началото на епидемията.

„Ето какво видях преди минути пред главния ваксинационен център в Тайланд, който е разположен в новата централна ж.п. гара на Банкок. Супермодерната Bang Sue Grand Station, която ще е най-големият транспортен възел в ЮИ Азия трябваше да бъде открита този месец след строителство продължило близо 8 г. За съжаление първите хор,а които влизат в нея са тези, които подлежат на ваксиниране. В момента Тайланд преживява най-тежката вълна от началото на епидемията covid-19. След като през цялата 2020 тук бяха регистрирани едва няколко стотици души с вируса, а починалите бяха под сто само днес над 17 669 души са с позитивен тест, а починалите са 165. За разлика от нас българите тайландците отчаяно се надяват да бъдат включени в кампанията за ваксиниране, която фатално закъсня заради лошо планиране от правителството и съмнения за корупционни схеми. До този момент се внася основно китайската Синовак, а през последните дни започна производството на Astra Zeneka в най-големият фармацевтичен завод на Тайланд. Пред посредното тримесечие трябва да бъдат доставени също Phizer, Moderna и Johnson and Johnson Вчера здравният министър г-н Анутин обяви, че от началото на септември ще бъдат ваксинирани по 1 милион души дневно, но мнозина си съмняват в това”, пише пловдивчанинът.

Той разказа още, че пред отделните входове е създадена организация и след проверка на документите хората се допускат в сградата, където се извършва ваксинацията.

Заради силният интерес сред хората, военни и доброволци доставиха инвалидни колички за трудно подвижните тайландци. Освен това на място са били доставени мобилни тоалетни.