Пловдивският юрист Тодор Рогошев вика на "дуел" лидерът на БСП Корнелия Нинова , която в драматичен видеоклип обяснява, как джендър - идологията се промъква в училищата, цитирайки учебник по "Човекът и природата" за 6 клас. 

Нинова цитира откъс от урока "Грижа за растежа и развитието в училищната възраст", където учат децата на следното: "Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация".

Поставя се задача на 12-годишни деца: Дискутирайте различните видове сексуална ориентация, допълва тя.

Някой съмнява ли се все още, че това е проникнало в образователната система на България, пита Нинова в клипчето. 
 
 Рогошев, който има активна гражданска позиция по различни теми, публикува пост в социалната мрежа, в който той настоява Корнелия Нинова да докаже вредата от информацията, публикувана в учебника, да докаже с фекти и цифри, че наученото в училище, ще се отрази на увеличаването на бройката LGBT -хората в България. Да се постараем дебатът да не се води на прости твърдения, а да дадете доводи, подкрепени с научноизвестни факти и по възможност с логически връзки, призовава юристът. 
Ето и самият пост:
 
Уважаема г-жо Нинова,
На 13 март 2023г. споделихте видеоклип на своята страница, с който критикувате учебник по "Човекът и природата" за шести клас, в който за Ваш шок и ужас пише, че хората могат да имат нестандартна сексуалан ориентация. След кратко упражнение по изразително четене признавате, че лицата над 18 години могат свободно да избират начина по който живеят, но да не "закачаме децата".
За мен няма съмнение, че учебниците по "Човекът и природата" трябва да отразяват реалността и научните факти. Нестандартната сексуална ориентация е естествен феномен, който не подлежи на социален контрол. Т.е. без значение какво е отношението към хората с нестандартна сексуална ориентация те нито ще станат повече, нито ще станат по-малко. Но за сметка на това те са част от обективната реалност и са част от обществото ни - LGBTQ+ хората са пълноправни граждани (или поне това твърдим).
Според Вас децата на крехката възраст от 12 години не би следвало да научават за това. Това, което абсолютно пропускате или съзнателно игнорирате е, че в по-голямата част от случаите младежите развиват и осъзнават сексуалната си ориентация около тази възраст. Те би следвало да разбират нестандартна сексуална ориентация защото от една страна трябва да се научат да бъдат толерантни към LGBTQ+ хора. От друга страна е възможно те самите да са такива и да се чувстват объркани или засрамени от своите чувства, което вреди на тяхното психично здраве и на индивидуалното им развитие. Освен това, повярвайте ми, в ерата на интернет те ще научат за това от други места и не е сигурно доколко тези места няма да внесат негативна конотация - както правите Вие.
Сигурен съм, че имате своите аргументи и защото искам да бъде по-интерактивно, Ви каня на дебат, в който да защитите своята теза. Давам Ви 48 часа да приемете поканата или в противен случай ще го считам за мълчалив отказ и нежелание да застанете зад думите си.
За да имате преднина ще Ви подскажа и какво е във Ваша тежест на доказване:
1. Трябва да докажете вреди от подобни елементи в образователна система.
2. Трябва да демонстрирате, че те тази информация не биха я получили от други места и че тези места биха били по-добри от учебните заведения.
3. Трябва да докажете, че знанието за нестандартна сексуална ориентация би довела до повече LGBTQ+ хора.
4. Кумулативно с предишния аргумент, че това да има повече LGBTQ+ хора е лошо.
Стандартът на доказване ще го заложим да е достатъчно доказателства, които по логическа линия да водят до изводите, които искате да представите. Да се постараем дебатът да не се води на прости твърдения, а да дадете доводи, подкрепени с научноизвестни факти и по възможност с логически връзки.
Вярвам, че във времена на предизборна кампания и политическа криза Вашите избиратели биха намерили за полезно да чуят дебат между Вас и политически необвързан гражданин.
Айде поздрави и защото знам, че няма да отговорите - умната на изборите, че може да са Ви последни!