Професор Иван Чалъков, ръководител на катедрата по Социология на Пловдивски университет, използва днешната пресконференция като сцена, от която да отправи своеобразен апел към пловдивчани:

"Във всяка нормална страна вдигане с 50 на 100 на таксите за паркиране на улиците, както направи община Пловдив от 1 лев до 1,5, би довело до продължаваща с дни окупация на сградата на държавната институция.  

Пловдивчани го преглътнаха абсолютно тихомълком, все едно че нищо не е станало. В резултат на което им бъркат в джоба вече трети месец, а те чинно си плащат.

Решението е нагло най-малкото защото стана без дебат, внезапно. Това е индикатор колко е затънал народът, защото няма идея, че може да си защити интереса и да постигне ефективен резултат.

Ако изобщо такива действия са били предприети, те са дело на шепа хора - 20-30 души, които въстанаха срещу изграждане на подземен паркинг под бетонното корито на Пеещите фонтани. Те успяха да спасят всичките си съграждани от една безумна хрумка, зачената в грях от олигархичните кръгове."

На брифинга социолозите не веднъж изтъкнаха важността от това бъргарите да възприемат модела на активно гражданство, да търсят правата си и да се обединяват в каузи. Те подчертаха, че наличието на самосъзнание у индивидите, че са отговорни за съдбата си и моделират процесите, които ги обрждат, е пътят към социален прогрес. 

TrafficNews.bg