Остра критика към президента Румен Радев отправи Росен Плевнелиев. Според него мандатът на Радев  е изцяло провален и след 4 години на „Дондуков” 2 настоящият държавен глава няма какво да отчете. Поведението му е ненормално, търси конфронтация и иска война. И изцяло е загърбил Конституцията.

„Мъдрите хора казват: Който няма кауза, води война. Радев няма кауза. Но Радев в крайна сметка ще победи самият Радев. Нека институциите да мислят за по-смислени кауза, а не да водят тази безсмислена битка. И в никакъв случай да размахват юмруци като него”, посочи държавният глава на България в периода 2012 – 2017 г.

По думите на Плевнелиев, един президент трябва да знае, че върховенството на закона се крепи на институции и правила. Радев не е първият, който е проверяван от прокуратурата.

„Аз бях 2 години подложен на проверки. Президентът Първанов също. Мога да дам стотици примери в международен план. Държавният глава трябва да съдейства на институциите. Президентът Плевнелиев и Първанов имаха много тежки проверки, ние съдействахме на институциите и истината излезе наяве – ние сме чисти. В международен план други президенти подадоха оставка. Така се действа в една демократична държава. Явно Радев има какво да крие. За първи път държавният глава открито погазва Конституцията”, каза Плевнелиев.

Неговият съвет е да няма предсрочи парламентарни избори. „Само след 8 месеца ще има такива. Нека се въоръжим с търпение. И нека не на улиците, а в едни честни избори българските граждани да дадат властта на този, на когото преценят”, призова Росен Плевнелиев. И апелира институциите да не допуснат безредици в следващите дни.