Температурите се вдигнаха, изборите наближават - време, идеално за шумни демонстрации, с които професионалните пловдивски протестъри да напомнят за себе си. Поводът е без значение, важното е участниците да влязат в новините.  Темите, които избират, са актуални от съдържанието на пловдивските медии - презастрояване, зелени пространства, действия на местата власт. От  социализирането на Данов хълм до избор на директор на Онкодиспансера - протестиращите имат готовност да вземат отношение по всеки социален въпрос. А очевидно вече и въпроси, свързани с реда и сигурността в града. 

Днес групата активисти се събра пред Трето районно, за да обвини полицаите от Трето РПУ в полицейски произвол и превишаване на правата. Поводите са мъж, починал от сърдечна недостатъчност в полицейска патрулка преди два месеца и скандал в парка зад хотел "Санкт Петербург" миналия четвъртък. Защо двадесет души протестират за случай, станал преди два месеца, за който няма никакви данни за насилие, а проверката и направената тройна съдебно медицинска експертиза, установяват сърдечно заболяване, не е ясно. 

Протестърите опънаха плакат / правописна грешка/ пред Трето районно. 

Асен Костов пък обвини полицията в изпълнение на политически поръчки, защото се намесили в спора при санирането на тоалетната в парка зад хотел "Санкт Петербург". Поредния скандал там избухна в четвъртък, когато собственикът установил, че в частния му имот са поставени метални заграждения и се извършват строително ремонтни дейности. Това се случи въпреки факта, че Административен съд на 8 октомври 2020 година обяви въпросната тоалетна за опасна и неподлежаща на поправяне, тъй като е компрометирана самата конструкция.

Собственикът на имота "Парадайс Гардън Резиденс" ЕООД е пуснал жалба срещу ремонта.  За действията на администрацията са уведомени Върховна административна прокуратура, районната прокуратура в Пловдив, началникът на РДНСК, както и областният управител Дани Каназирева. В сигнала се посочва, че служители на местната администрация със знанието на Община Пловдив извършват  незаконни строителни дейности в притежавания от дружеството частен имот. 

В четвъртък напрежението около парка отново ескалира, след като полицията извърши проверка по сигнала по разпореждане на прокуратурата.  Там на място бяха посрещнати от Асен Костов и група активисти, които ги обвиниха, че обслужват частни интереси. Днес натиска продължава с викове "Оставка" под прозорците на началника на Трето районно. Очевидно активистите смятат себе си за последна инстанция по казуса и не приемат нито решенията на съда, нито действията, предвидени от НПК при обработването на жалба от гражданин. 

След протеста, от ОД на МВР излязоха и с официална позиция: 

В публичното пространство и най-вече в социалните мрежи се тиражира информация за „полицейско насилие” и „произвол” по отношение на проверка осъществявана от служителите на МВР и имаща връзка с проблеми около имот в близост до хотел „Санкт Петербург”. Така поднасяната информация към медиите и гражданите не отговаря на истината, в частта и за действията на полицейските органи. Всеизвестно е на всички, че когато в структура на МВР има депозирана жалба от физически, юридически лица, държавни или общински органи сме длъжни да извършим проверка, спазвайки стриктно принципите на законност, обективност, безпристрастност. Именно това е причината в конкретния случай служителите от отдел „Икономическа полиция“ да извършат проверка по въпросната жалба с цел изясняване на фактическата обстановка и ако се налага да предприемат действия в рамките на своята компетентност. Призоваването на граждани е в служебните помещения на МВР и не е опит за натиск, сплашване или полицейски произвол, а задължение на полицаите, произтичащо от законовата и подзаконова нормативна уредба. Тяхната задача е да свършат качествено и в срок своята работа. Същото важи и за извършването на протестни действия. Когато са спазени всички изисквания на Закона за събранията, митингите и манифестациите, структурите в ОДМВР-Пловдив ще изпълнят, както и до сега, своите задължения да охраняват проявата с оглед спазване на правата, както на участниците в нея, така и на останалите граждани. Отправянето на необосновани упреци и внушения за безпристрастността на полицията по отношение на спорния въпрос, не е от полза за никого, особено за страните в него. Служителите на 3-то РУ в гр. Пловдив ще изпълнят стриктно своята отговорност, произтичаща от служебните им задължения и дадените им от законите правомощия.

Пенкилер демонстрациите по различни поводи са добър начин за привличане на вниманието, но ефектът от тях е доста съмнителен, предвид големият набор от теми, които активистите засягат. За сметка на това обаче могат да бъдат ползвани като лостове за натиск от една страна и като трамплин за политическа кариера от друга.