НАП и ГДБОП разследват дейността на „Пътища Пловдив“ АД, съобщи пресцентърът на Главна прокуратура. На 09 и 10 март под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, съвместно с НАП извършиха обиски и изземвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Освен „Пътища Пловдив“ се разследва и дейността на още едно строително дружество – „Агромах“ ЕООД. Тези две дружества са регистрирали по няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Фирмите от групите на двете строителни дружества ползвали доставки от буферни компании – „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД.

Чрез тях са издавани фиктивни фактури, с които са се регулирали и намалявали задълженията за ДДС от строителните фирми, което ощетява държавата. От своя страна буферните дружества издавали фактури на друга група фирми, регистрирани на лица с нисък социален статус, за да работи създадената схема на данъчна измама.

По този начин са нанесени щети на държавата за 14 млн.лв. от невнесено ДДС за година и половина.

При обиските в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При проверката в базата на „Агромах“ ЕООД в района на Благоевград, служителка се опитала да изнесе в сак 1 000 000 евро, за да ги укрие.

Разследването продължава, предстоят разпити на свидетели, изискване на документи и назначаване на експертизи.

Още новини ТУК

TNS.bg