Не виждам разрешение на проблема с паркоместата през идните 8 до 10 години. Положението може да бъде подобрено, ако общината инвестира сериозни средства. Това коментира пред журналисти кметът на район "Южен" Борислав Инчев. Повод за изявлението му бе тазсутрешния протест, по време на който 20 жители на улица "Пере Тошев" скочиха срещу намерението за разширяване на болницата "Св. Пантелеймон". 

Както вече ви съобщихме, местните се опасяват, че разстоянието между оградата, която предстои да бъде вдигната и жилищните им блокове е твърде малко, което ще ограничи достъпа до имотите им. Основният проблем обаче е наличието на паркоместа. Оградата, която от болницата планират да изградят, навлиза на територията на терен, използващ се за паркинг. Допреди няколко месеца върху него е имало гаражи. 

Тук няма как да влезе нито пожарна, нито полиция, а само преди няколко месеца ни се наложи да викнем органите на реда. Освен това, паркоместата стават все по-ограничени, опасяват се  местни жители.

Жители на Кючука: Трети път разширяват болница, на четвъртия може и ние да влезем в нея ВИДЕОНад 20 жители на улица „Пере Тошев

Преди малко имахме среща със заместник-директора на болницата Атанас Чилингиров. Той твърдеше, че земята е общинска, но болницата притежава нотариален акт. Практически е невъзможно да има нотариален акт за общинска земя, обясни юристът Атанас Петров. Освен местен жител, Петров е упълномощен да представлява протестиращите.

Тук са струпани купчини с едра фракция, което предполага строително-монтажни работи. Следователно е необходимо строително разрешение, което те нямат. В Подробния устройствен план тази площ от 33 дка всъщност е зеленина. Имат ли право да превръщат зелени площи в паркинг? Сезирали сме отговорните институции и чакаме тяхното становище, допълни адвокатът. 

Районният кмет Инчев сподели, че ще се търси начин за отдръпване на оградата с половин метър, както и за обособяване на нови паркоместа за местните жители. Засега от администрацията са одобрили изграждането на навеси за линейките, които ще бъдат отдръпнати на 9 метра от оградата. Съгласно Закона за устройство на територията, не се изисква разрешение за издигане на заграждението. Засега обаче не е ясно дали от болницата планират строеж. 

От 72-а година насам теренът принадлежи на болницата. Отстоянието между имотната граница на болницата и блока е от 81-ва година, когато тези два блока всъщност не са били построени, обясни парадокса Инчев. Може би подходът на ръководството е неправилен, защото ако имаше диалог, нямаше да се стигне до този казус, допълни той. 

Вижте какво споделиха местните жители пред камерата на Traffic TV в репортажа на Деница Лещева: