Ако главният прокурор забрани бурките, в квартала в Пазарджик заплашиха да се вдигнат на бунт. 

„Какво радикално има в исляма? Ама всеки както иска, така го тълкува. Ние не сме опасни хора. Един път в България да го разберат. Ние само искаме спокойно да си живеем”, заявява Анка. Тя е една от първите жени в махалата, които се забулват още преди 10 години. Анка е съпругата на прочутия имам Ахмед Муса Ахмед. Във видео в сутрешния блок на Нова телевзия, на което се виждат само очите й под хиджаб, Анка твърди, че жените в квартала слагат бурките по желание и никой не ги задължавал насила. 

Град Пазарджик се превърна в града на бурките у нас. По време на социализма пазарджишкият квартал „Изток” е ромска махала, но постепенно през последните 20 години се превръща в мюсюлмански квартал. Повечето от мъжете там ходят с дълги бради, а голяма част от жените с бурки.

Само преди дни там в разгара на делото за радикален ислям главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде въведена забрана за бурките на обществени места и в училищата. Ограничението за носене на религиозния символ на публични места предизвика недоволството сред жените от пазарджишката махала. 

Темата коментираха и Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Той предложи министерството на образованието у нас да намери пари за обучение на имамите, които да проповядват сред българските мюсюлмани. И само ако те са със светско образование страната ни няма да има проблеми с радикалния ислям.

„В традиционния ислям у нас никога и никъде няма да видите бурки.Те не са характерни за тази част от Европа, в която сме. А за тези женици, там в Пазарджик с бурките - никой нямаше да им обърне внимание, ако имамът им - бивш протестантски пастор, не проповядваше радикален ислям и срещу него нямаше дела”, каза лидерът на ВМРО в студиото.

Каракачанов допълни,че бурките са само външния израз на това, което някой набива в главите на бедните цигани в гетата. На същите тези места преди 15 години имаше протестанти. А сега, според заплащането, станаха правоверни мюсюлмани.

„Утре на тези неграмотни хора, които дори и не могат да говорят, ще им напълнят главата с неща  за девственици в рая и може да се взривят някъде и да направят беля”, каза още „войводата”. И отсече,че страната ни не трябва да позволява на чужди граждани и представители на радикални вероизповедания да проповядва ислям в България.

Още новини четете ТУК

TNS.bg