Европейският парламент е уникален пример за многонационална и многоезична демокрация в действие. Избраните членове на ЕП участват в публични разисквания и играят важна роля при оформянето на политиката на ЕС.

ЕП взима решения съвместно със Съвета на ЕС относно законодателството, което засяга ежедневния живот на гражданите на Съюза. То включва теми като свобода на пътуване, безопасността на храните, защитата на потребителите, околната среда и повечето сектори на икономиката.

На 26 май тази година ще се проведат изборите за евродепутати, които страната ни ще излъчи в Европейския парламент.

До изборите остават само 2 месеца, което наложи организирането на конференция на тема: "Фалшиви новини, фалшива реалност: Как да разпознаваме фалшивите новини в кампанията за Европейските избори през 2019 г."


Снимка: Разпределение на местата в Европейския парламент по държави

"Като говоря за мерките срещу фалшивите новини, ние самите трябва да имаме лична хигиена и критично мислене. Те няма да изчезнат, каквито и мерки да се вземат. Фалшивите новини съществуват от векове", заяви Теодор Стойчев, ръководител на бюрото на Европейския парламент в България.

Според него пропагандата си има определени източници. "И не говоря само за Русия, но и други сили, които имат интереси да дискредитират Европейския съюз. Ние (ЕС) разполагаме с доста ограничен набор от средства и хора, които да се противопоставят на пропагандата на фалшивите новини. В Съюза едва няколко десетки души се борят срещу фалшивите новини в Русия, докато те инвестират милиони в тяхното разпространяване", обясни той.

Стойчев поясни, че за първи път наблюдаваме сериозно преразпределение на силите в ЕП. 

"Това, което сочат прогнозите е, че ЕНП ще изгуби сериозно количество гласове, но ще запазят водещото си място. Социалистите също ще изгубят гласове заради Брекзит и заради разпадането на френската социалистическа партия", допълни той.

"Много интересно е, че ще се наложи да има трета сила, която да играе ролята на балансьор. "Либералите" най-вероятно ще бъдат именно тази 3-та политическа сила", уточни той.

По думите му тези избори са най-важните, защото ще бъдат след излизане на държава от ЕС (Великобритания).

"Надявам се в България да има една сериозна политическа кампания, която да не се задълбочава в вътрешни теми", уточни той.

Според него ще има солидно проевропейско общество в следващия ЕП.



Доц. Д-р Мария Попова, която е преподавател във ФЖМК, СУ "Св. Климент Охридски" даде изкючително интересен пример за фалшиви новини, който датира още от първата четвърт на 18 век.

"Салънс Дугууд е измислен герой, създаден от Бенджамин Франклин през 1722 година. 14 нейни писма са били публикувани във в. "Ню Инглънд Кърънт", където работи братът на Бенджамин Франклин, в периода от 1721 до 1726 година", обясни тя.

"Образът на Дугууд е въплътен в американска вдовица, която на всеки 2 седмици уж пращала писмо до редакцията на вестника, в което разказва какво е да живееш в района около Бостън и за тежката и съдба. Разказва много цветисто и така нейните писма намират изключителен отзвук сред американското общество. Чак след 14 писма братът на Бенджамин Франклин разбира, че това не е вдовица на средна възраст, а е 16-годшният му брат, който много искал да работи във вестника, но не му дали".

Според нея фалшивите новини винаги са били част от журналистиката.

Историята с Бенджамин Франклин е добър пример за фалшиви новни още от младата история на журналистиката. Чрез тях той разказва за онова, което според него е важно за обществото, но не намира място в медиите.

В днешно време за съжаление фалшиви новини се произвеждат предимно в контекста на пропагандата и дезинформация и рядко се използват за положителни цели.