От "сделка с ДПС" до "закъсняла" определят политици и анализатори подадената късно снощи оставка на вицепремиера Валери Симеонов след продължили близо месец протести на майки с деца с увреждания и хората, които ги подкрепят. Те поставиха ултиматум за оставката му след като ги нарече "кресливи жени с уж болни деца" ден.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е резултат от сделка с ДПС, решена на вчерашната среща между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това смята съпредседателят на обединението "Демократична България" Христов Иванов.

"До вчера Борисов уверяваше, че една оставка на Симеонов може да доведе до "счупване на конструкцията" на управлението и "правителството да падне". Сега явно вече жертването му се е оказало част от откупа за Доган. Дали сделката е за още време на власт или е за това как ще изглежда следващо управление - ще видим съвсем скоро. Едно е сигурно - днес Борисов направи още една крачка към все по-пълната си зависимост от Сараите и това не вещае нищо добро за България", написа Иванов в профила си в социалната мрежа "Фейбук".

Той определя като "добра новина" упорството на майките, които "показаха изключителна гражданска доблест в епохата на всеобщо безгръбначие". "Иначе, поредният многократно доказал своята непригодност за поста шоумен си тръгва. Панаирът обаче продължава. Стабилно е!", заключава Христо Иванов в публикацията си, цитиран от Дневник.

"Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в публикация във "Фейсбук". В коментара си лидерът на ДПС изразява притеснение за ситуацията в страната. "Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната", пише още Карадайъ.

Като "закъсняла" определиха оставката на вицепремиера Валери Симеонов депутатите от БСП Весела Лечева и Дора Янкова. Във Велико Търново, където се провежда семинар на жените-социалистки от Северна България, те коментираха, че гражданското напрежение няма да спре.

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова оставката на Симеонов няма да промени нищо. "Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия", подчерта тя в изявление в централата на партията.

В коалицията "Обединени патриоти" вече се обсъжда кой може да поеме поста вицепремиер след оставката на Валери Симеонов. По информация на БНР засега обсъжданите варианти са на хора, които са извън парламентарната група на "патриотите".

Логично е това да е човек от НФСБ, коментира пред БНР Юлиан Ангелов от ВМРО, който е и секретар на парламентарната група на "Обединените патриоти". "Предполагам, че колегите от НФСБ ще предложат кандидат за този пост и след като го обсъдим, ще вземем нашето решение от трите партии за номинация на подобна кандидатура. Надявам се, че като господин Симеонов се върне в Народното събрание, ще допринесе за по-добрата работа на парламентарната ни група", каза той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще предложи на мястото на подалия оставка Валери Симеонов да не бъде избиран нов вицепремиер. Сидеров съобщи, че вчерашното оттегляне на Симеонов не е било съгласувано с коалиционните партньори, а оставката е закъсняла.

Третият в "Обединените патриоти" - вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, каза, че ще изчакат Валери Симеонов да предложи свой наследник за вицепремиер.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви пред БНР, че освен вицепремиера Симеонов, оставка трябва да подаде и Красимир Каракачанов и партията му ще продължи да настоява за това. "Оставката на Валери Симеонов приемаме като спечелване на справедливите искания на целия български народ за справедливост и показва, че в България има само един човек, който все още може да се противопоставя на тези справедливи искания и да не следва волята на българския народ и това е Красимир Каракачанов. Надяваме се, че след тази и следващата оставка - на Красимир Каракачанов, положението в България ще се нормализира", каза Марешки.

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада, заяви по-рано днес в интервю за Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него оставката на Симеонов ще заздрави конструкцията на управляващата коалиция. Цветанов уточни, че "след като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ.