Несъзнателност, чувство за безнаказаност и безкритично отношение към реалната обстановка. Това са част от личностните характеристики на рисковите водачи на МПС. Те бяха представени на семинар за повишаване нивото на пътната безопасност чрез нови методи за изследване на психологическа годност на водачи на моторни превозни средства.

Към рисковите характеристики на шофьорите експертите нареждат също така агресията на пътя и емоционалната лабилност. Става ясно, че склонността към поемане на риск е също важен пункт, който излиза на преден план. Тя се отнася най-вече за пубертетна възраст и емоционално незрели хора в по-късна възраст.

Изследователите са установили, че сред когнитивните характеристики на рисковия водач на МПС се открояват планирането, анализът на собствените възможности и влиянието на афекта върху различни ситуации. На второ място в тази категория пък се позиционира въздействието на психоактивни вещества върху риска на пътя, вниманието и визуално-пространствените функции по отношение на контрола на пътната обстановка.