Общинският съвет отхвърли предложението за оставка на кмета Иван Тотев като председател на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019”. То дойде от лидера на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева по време на извънредната сесия, инициирана от 21 общински съветници. Те събраха подписка, с която поискаха пълен отчет на разходите на фондацията организатор на проекта Европейска столица на културата 2019” за предходните две години, както и оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева. 

Сесията започна с изявления и въпроси към изпълнителния директор Кирил Велчев, който е единственият представител на „Пловдив 2019” в залата. После на трибуната излезе кметът Иван Тотев, който призова общинските съветници да спрат да плюят по Пловдив. 

От сутринта четем по медиите за хомофобски скандал в културната столица на Европа, аргументира се той и добави, че няма да допусне да се срива авторитетът на града.

След като стана ясно, че местният парламент няма правомощията да отстрани артистичния директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева, съветниците насочиха огъня към Управителния съвет.

Дани Каназирева внесе предложението за отстраняването на Иван Тотев, а Слави Георгиев призова за оттеглянето на целия Управителен съвет. 

Не успяхте да постигнете целите си с тази сесия.  До този момент отчетите на фондацията са гледани и приети. Тепърва ще гледаме и тези за тримесечията на 2019 г., коментира кметът Иван Тотев. Той отговори и на упреците,  че от Управителния съвет са отстранени свободомислещите хора с думите: „ Кой решава кои са свободомислещите хора и кой ги е освободил. Ако сега гласувате моето отстраняване, това означава ли, че ставам свободомислещ човек? А Тони Симидчиева, Антон Баев и проф. Костянев свободомислещи ли са?”. 

Веднага след изявленията бе отхвърлена първата точка от дневния ред - представяне на отчет на дейността на Общинска фондация „Пловдив 2019“ за 2017 г., 2018 г. и януари и февруари 2019, както и отчет за всички финансови проекти за същия период на изпълнителния и артистичния директор на фондацията. Причината - въпросните документи вече са гледани, обсъждани и гласувани на сесия на Общинския съвет.

После бе обявена почивка от 30 минути, след което дебатите продължават.