Истерията около Националната стратегия за детето се пренася на нови фронтове. Този път на прицел на разтревожените родители е приказката "Новият закон" от Кристине Ньостлингер, който е поместен в читанка за 3 клас. Родителите възроптаха - това е опит да се прокара идеята и да се приеме документ, с който ще вземат децата им.

Припомняме ви, че вчера премиерът Борисов категорично заяви, че Стратегия за детето няма и проектът тепърва ще се обсъжда на обществено равнище. Опитът да се потуши напрежението, обаче, се оказа напразен.

Приказката "Новият закон" е поместена в учебник на издателство "Анубис". Главни герои в нея са група деца и добър цар, който иска да изготви закон за тяхната защита. Според приказния документ не бива вече да бият децата си и им забранява да ги оставят сами, да ги ръчкат за щяло и нещяло и да не ги вземат на сериозно.

Никой обаче не спазвал закона. Затова царят създал  тайна полиция, която да следи за неговото правилно и усърдно прилагане. Преоблечени доброволци плъзнали из цялото приказно царство и започнали да слухтят, да донасят информация. Така родителите се научили да спазват закона.

Приказката завършва по подобаващ начин, както би трябвало - всички заживели щастливо. Но пък текстът повдигна много въпроси и разбуни духовете на и без това разбуненото ни общество. Родителите съзират прокарване на Националната стратегия за детето на още един фронт.

Текстът е на австрийски автор. В оригинал е взет от германски сайт, в който е записано, че в методическите указания за работа с приказката е записана важната роля на учителя, който да обясни на децата, че и те имат права и преподавателите са тези, към които могат да се обърнат, ако те са нарушени.

Коментарите са еднозначни:

"Текстът е пълна гавра! Нито езикът на който е написан, нито съдържанието могат да обогатят с нещо детето. Жалко е какви гнусни и плоски думи се използват, а за словореда и правописа дори не е необходимо да се споменава. Толкова ли нямаше с какво да обогатят любопитния детски ум, та с тази помия отрано го пълнят!!! Отвратена съм!!!!!"

"Читанка за трети клас. Това е дъното! Крайно време е да има допитване до родителите на кое издателство да бъдат учебниците, след като Законът допуска такъв избор! Погледнете за какъв изказ става дума, за какво опростачване .... При толкова богато народно творчество, при толкова прекрасни автори и произведения, децата ни да изучават такъв боклук, е недопустимо! Изцяло тенденциозен текст, видимо от километри..., толкова долнопробно за четене! А въпросите към текста ги е мислил някой още по-голям умник...."

"Пълен потрес! Кое извратено съзнание е позволило това да се отпечата?!"