Ники Илиев е играл в над 15 продукции, а като режисьор вече може да се похвали с четири филма.  През 2012 година е режисьор и актьор в дебютния си филм „Чужденецът“, който печели няколко престижни награди. През 2014 година режисира и участва във филма „Живи легенди“. В края на 2017-та излезе и третият му филм „Всичко, което тя написа“. 

Той е познат и от сериалите „Скъпи Наследници“, „Полицаите от края на града“ и "Килерът".  Освен успехите в киното, Ники е и преподавател в Нов български университет - департамент "Кино, реклама и шоубизнес". 

Той споделя, че се е фокусирал върху режисурата, но продължава да участва в продукции и като актьор. 

Тази есен предстои премиерата на четвъртия му филм. Пред екипа ни Ники сподели, че на 28 август ще се заснемат финалните сцени от филма на концерт на Орлин Павлов в Пловдив. Входът ще бъде свободен, като предстоящото събитие се планира да бъде на плаваща сцена във водата, сподели още режисьорът. 

Докато снима филм: 150 фенове пяха "Още малко" на Орлин Павлов на Гребната в ПловдивПевецът е едно от главните действащи лица в "Завръщане", който се снима под тепетата

Какво още разказва за себе си и за филма "Завръщане" пред TrafficNews, вижте в  интервюто:

 

- До кога ще продължат снимките на новия ти филм ?

- Основният период ще се снима още няколко дни. Иначе официално на 28 август, когато е концертът на Орлин Павлов, но иначе от основния период имаме още няколко дни сега.

- Защо "Завръщане" ? Завръщане към какво ?

- Главните герои сме родом от Пловдив. Всеки е поел по различен път в живота и след 20 години се прибираме в родното място. 

- Имаше и обявен кастинг за деца, които да се включат във филма. Как премина той ?

- Намерихме хора, заснехме ги даже децата.

- На коя дата е планирана премиерата ?

- Премиерата, ако всичко върви по план, би трябвало да бъде на 18 октомври, тогава да тръгне по кината. И евентуално на 15 или 16-и да направим първата официална премиера в Пловдив и веднага след това в другите големи градове.

- Успяваш ли да съчетаваш снимките с твоята преподавателска дейност ? 

- Много трудно. Вчера имах почивен ден и се занимавах точно с това - да финиширам нещата в свободните ми дни. Веднъж в седмицата пътувах към София - единия път да преподавам, втория път да водя изпит. Така успях някакси да ги съчетая, но честно казано беше доста сложно. 

- А използвал ли си студенти за твои проекти ?

- Да, има 5-6 мои студенти във филма, които са част от екипа.

- Известно е, че ти, Башар Рахал и Богомил Грозев сте партньори в "Завръщане". Имате ли участие и като актьори ?

- Аз и Башар имаме. Двамата с него играем основни роли, заедно с още няколко актьори. 

- А кои са дамите във филма ? 

- Евелин Костова, Диляна Попова, Райна Караянева, Искра Донова са с по-основни роли. 

- А каква е ролята на Орлин Павлов ?

- Орлин играе пилот, който живее и работи в чужбина. Той пътува по целия свят и не се задържа на едно място. От друга страна има афинитет към музиката и пеенето, към който се връща по някакъв начин.

- Предполагам, че той е записал песен специално за филма, нали ? 

- Подготвяме песен, да. Работим върху една, надявам се скоро да я направим.

- Кои са локациите на "Завръщане" ?

- Пловдив е главното място на което снимахме филма. Имаме кадри и на морето, имаме сега и един ден в София. Всичко останало е в Пловдив.

- Смяташ ли, че си загърбил актьорската кариера покрай режисьорската ? 

- Последните години я бях загърбил, само режисирах. Но напоследък започнах пак да играя като актьор.  Режисьорската работа е основна, но така виждам, че актьорската имам леко възраждане там. Като втора професия все още си върви по някакъв начин.

- Какво предстои след този филм ?

- Eвентуално за догодина имам идеи. Нека да тръгнат нещата. Не обичам да говоря предварително, но със сигурност ще има следващ проект, нека първо да завършим този.