Българинът е склонен да си прави от лимона - лимонада. Въпреки че мнозина социални анализатори описват народопсихологията ни по-скоро като пораженческа и песимистична, всяко ново социално условие и правило показва, че не губим хумористичния си поглед върху живота дори в тежки моменти. 

Поредно доказателство и оптимистична теория за нашия народ е лавината от смешки, вицове и "мемета" по повод чисто новия за България обществен ред за допускане в обекти с ковид сертификат. Макар това правило вече да се е сляло с нормите и привичките в много западни страни, у нас все още изглежда като екзотика заради ниския процент на ваксинирани, и впрочем ниския процент на болните, които са се регистрирали по надлежен ред като такива.  

Но с фрази "НЕваксинираните отиват в рая, а ваксинираните - където си поискат"*, българите определено показват смешната страна на иначе една не особена забавна ситуация за борба с пандемията. 

"Да не излиза" - култова фраза приписвана на проф. Мутафчийски, станал известен с участието си в Оперативния щаб за борба с короновируса, днес живее нов живот: Миналата година по това време беше "Да не излиза", сега е "Да не влиза". 

Цветът на сертификата, зададен от световните наименования - "зелен", също предизвика редица забавни аналогии с други нарицателно зелени неща, като пари, зеленият социалистически паспорт, марки алкохол, но и странно разбрани патриотични, наред с възрожденското българско знаме "Свобода или смърт".

Вечерите и вечеринките също не са това, което бяха. Вече на дневен ред не стои кой ще плати сметката, а кой ще плати за сертификата или теста. 

Но пък вече обвързаните мъже са готови да се поклонят на здравния министър, който е постигнал нещо, за което се борят цял живот - жена им да стои далеч от мола. 

Зеленият сертификат беше въвлечен и в самотния социален живот на един антиваксър, както и в противоположния сюжет - когато само ти си се ваксинирал, а приятелите ти имат други разбирания за живота. 

И не на последно място - зеленият сертификат вече се намира дори в торент сайт, готов е за сваляне. 

Вижте още редица забавни и креативни мемета от социалните мрежи: 

*Информацията има забавен характер и не представлява научни и медицински данни за ползата от ваксините, нито е насочена към изграждане на мнение за или срещу ваксинацията.