Кандидатът за кмет на Пловдив на Демократична България адв. Атанас Костов изпълни едно от предизборните си обещания. След като преди изборите на 27 октомври TrafficNews публикува текстове за две поредни пътни нарушения, в които бе засечен автомобилът на Костов, юристът заплаши, че ако текстовете не бъдат свалени, ще съди редакцията. Само 4 дни, след като приключи с участието си в изборната надпревара, Костов е внесъл в Районен съд искова молба срещу дружеството - издател на сайта. 

В жалбата си, адвокатът ни обвинява в няколко "смъртни гряха". Първият е, че "неправомерно е бил следен, фотографиран, филмиран и пр. без негово изрично съгласие". В подкрепа на твърденията си посочва публикациите, в които неговият автомобил, марка мерцедес, е бил заснет паркиран в нарушение. Според него заснемането на колата му представлява "следене, което цели да ми покаже, че съм наблюдаван през цялото време, включително пред личния ми дом". Според г-н Костов, с оповестяването на извършените нарушения журналистите на TrafficNews са накърнили конституционното му право на личен живот. От жалбата не става ясно как е стигнал до извода, че издателят и журналистите на TrafficNews са го следили и фотографирали, този въпрос вероятно ще бъде обект на изследване в съдебна зала. 

Следва обвинение в клевета адв. Костов смята, че в статиите са разпространени клеветнически и лъжливи твърдения, които са имали за цел да опетнят името му като кандидат за кмет на Пловдив, тъй като и двата случая, когато автомобилът му бил паркиран в нарушение, не го е управлял той, а ...съпругата му. За което имал и документи. Не е ясно какви, но можем да предположим, че семейството има пътна книжка, в която стриктно отбелязва кой и кога шофира колата и колко кирометра изминава. 

Третото обвинение, че е нарушена презумпцията на невиновност, тъй като пишейки за второто нарушение, ние не сме отчели факта, че все още не е наказан за първото. 

Четвъртото  нарушение е, че непревомерно са публикувани негови лични данни, по- конкретно регистрационният номер на мерцедеса му. Той счита, че при отразяване на събитието не е било необходимо да бъдат публикувани снимките на личния му автомобил и на регистрационния му номер, тъй като той би могъл да бъде идентифициран по тях. 

Като компенсация за всички тези прегрешения, адв. Костов иска нелошата сума от 15 000 лева, които да компенсират "психическия тормоз", на който е бил подложен. Твърди, че публикациите са провокирали "негативни емоции като притеснение, ,напрежение, усещане, че е следен". Това се отразило на комуникацията му с клиентите, тъй като бил стресиран и объркан и не бил способен да отговаря обективно на зададените му въпроси". От жалбата става ясно, че оповестените нарушения са станали причина за преждивременния крах на политическата кариера на адв. Костов, тъй като името му и кандидатурата му са били опетнени. Текстовете на пътните нарушения са разрушили и имиджа му на висококвалифициран юрист, граден с години, смята Костов. 

Предвид положения труд от адв. Костов за изготвянето на жалбата, /която впрочем е доста по- обемна от предизборната му програма/  издадателите на TrafficNews са готови на споразумение. Те са готови да платят компенсация в размер на два талона за Синя зона, тъй като целите на наказанието са както индивидуална, така и генерална превенция. 

Александър Апостолов, издател на TrafficNews

Двойният аршин на адв. Костов или трябва ли да мълчим за нарушенията на кандидатите за власт преди избори?Днес юристът бе глобен от КАТ за непревилно паркиране