Учиш ли децата си на добродетели – създаваш глупаци, учиш ли ги на всяка цена да оцелеят – създаваш престъпници.

Има ли нещо сбъркано във възпитанието на децата или сформирането им като личности е преди всичко нещо строго индивидуално? Винаги е имало деца, които тръгват по лош път и други, които са възпитани в ценности и уважение, но когато двете крайности се сблъскат, наистина ни карат да се замислим.

Именно подобни полюсни постъпки на 15 годишни деца от Пловдив попаднаха в медийния интерес в последните два дни.

На 15 юни, група деца, съученици от ОУ „Драган Манчов” намериха забравена чанта на пейка и без да се замислят се обадиха на 112 и я предадоха на полицията. Чантата се оказала собственост на 82-годишна пловдичанка, а в нея имало близо 3000 лева и златни накити. Постъпката на учениците може да бъде определена като благородна, честна и преди всичко отговорна. За краткия си житейски опит, те са научени, че така е редно да се постъпи. Едва ли са разигравали подобна ситуация вкъщи, в детската градина или в училище. Това се попива с годините - от родители, учители и най-вече от средата и обкръжението в която израстват децата. Всъщност, ще е хубаво подобни постъпки да послужат за пример и модел за подражение. Пример, за който децата получиха потупване по рамото и… грамота. За тях обаче истинската награда не са похвалите и листа хартия на който са написани имената им – те са горди, че са направили добро дело, като са върнали усмивката на една 82-годишна жена.

Добрите деца на Пловдив! Ученици намериха и върнаха дамска чанта с близо 3000 леваАксесоарът е бил забравен от жена на 82-годишна възраст

В другата крайност попадна 15-годишно момче от Столипиново, който беше заловен след извършване на 15 кражби в рамките на две седмици. 15-годишният Кольо е настанен в дом в смолянското село Буйново, откъдето редовно бяга и извършва кражби. Непълнолетният престъпник бе спипан по време на кражба от обект в мол Марково тепе, като в последствие стана ясно, че част от престъпленията е извършвал в съучастие с негов по-голям роднина.

Младежът се оказа и стар познайник на полицията, като преди 2-3 месеца отново е бил задържан за кражби и грабежи. Обирал е предимно обекти по моловете, заведения и самотни жени около подлези, като е издърпвал чантите им и златните им синджири. Другите най-често крадени вещи са мобилни телефони и пари.

Заловиха 14-годишен сериен крадец, разследват го за 8 престъпленияТой е настанен в дом в смолянското село Буйново, но редовно бяга и краде

Това дете едва ли ще поеме по друг път в живота си. Все още само на 15, а вече е усвоил тънкостите на занаята за изкарване на бързи пари. В момента той е задържан за 72 часа с разпореждане на прокуратурата. Тъй като е навършил 14 години, подлежи на наказателна отговорност.

Оттук нататък пътят му е ясен. Той ще търси начин на всяка цена да оцелее. А как се оцелява след като никъде няма да те вземата на работа, с множество престъпления докато си още малолетен? Ще редува затвор с престъпление, докато не получи достатъчно дълга присъда след пореден рецидив.

Непълнолетните деца на Пловдив - основна роля за това, по кой път ще поемат носим всички ние - като общество, приятели, родители.