На фона на прогнозите за нови дъждове и бури специалисти съветват как да се държим, за да запазим здравето и дори живота си.

"Смъртоносният ефект на гръмотевиците идва много преди причиненият от разширяването на въздуха гръм", обясни експертът по мълниите Радослав Калчев. Той предупреди да не се паникьосваме и да не хукваме да тичаме:

"Ако човек попадне в буря, по-важно е да не тича панически, тъй като тичайки, увеличава разкрача между двата си крайника и създава предпоставка да попадне в различни потенциални полета".

Калчев обясни, че ако човек е на открито, трябва да събере краката си един до друг, за да няма разстояние между тях. След това трябва да приклекне, за да не стърчи.

Основните съвети са да не се стои под дърво и да се избягват места, където протича електрически ток като стълбове и контактна мрежа на тролейбуси и трамваи.

"Металните предмети и чадърите са известен източник на опасност, а в наши дни рискове, макар и минимални, създава даже използването на мобилен телефон", посочи той пред bTV.

Терасите с парапети и балконите също представляват опасност.

Ако бурята ни хване на плажа, по-добре е да излезем от водата, съветва още експертът.