„Причината поради бяха паркирал на пешеходната зона пред входа на блока е технически проблем с колата ми”, написа до TrafficNews.bg младежът заради чиято кола полицаи звъняха на пловдивчанка, за да премести колата си.  Младежът предпочел да се обади на свои роднина в IV РУ вместо да звъни за „щяло и нещяло” на 112.  На него обаче не му дали телефонния номер, тъй като е било нарушение на закона за личните данни.

Първата новина ТУК 

Ето и позицията на пловдивчанина. Публикуваме текста без редакторска намеса и в целия си обем, както пожела младежът:

Добър ден, 

Пиша Ви отностно статията, която е озаглавена по следния начин: " Полицаи връщат пловдивчанка от работа да си мести колата - пречела на нарушител в Кючука СНИМКИ ".

Желая да бъде взето и доставено до обществото мнението на "другата страна" по случая, иначе казано "на нахалника".

Преди всичко искам да кажа, че по никакъв начин не се опитвам да оправдая паркирането от моя страна на пешеходна площ!

На 05.01.2017 г. бях паркирал автомобила си пред входа, в който живея, поради технически проблем със заключващия механизъм на автомобила. След няколко часов престой и отстраняване на проблема, следователно съм обезопасил автомобила си, исках да преместя автомобила от пешеходната площ, но установих, че друг автомобил е спрял пред входа на блока и е блокирал изхода.

След тридесет минутно чакане пред входа, водачът на въпросното МПС не се появи и реших да попитам човек, който е запознат по- добре от мен с обстоятелствата, затова прецених, че вместо да звъня на 112 за щяло и нещяло, трябва да се обадя на един от родителите ми, който е служител на IV РПУ и да поискам съвет, и ако евентуално мога да получа телефонния номер на собственика на автомобила, за да му кажа съвсем нормално да дойде и да си премести автомобила.

Запитването ми беше отхвърлено, разбираемо, поради факта, че предоставянето на лични данни на трети лица е абсолютно забранено.

След това дежурният служител се обади на телефона, който е оставен за връзка и отговаря мъжа на въпросната дама, след което му е обяснено, че жена му е запушила кола и ако е възможно при първа възможност да отиде да премести автомобила си. Дежурният служител получава като отговор, че дамата в момента е в час и като може ще я уведоми, след което последва съгласие от служителя на реда и разговорът е приключил. 

Не знам по какъв начин са констатирали, че това е заповед или каквото и да било.

След като жената пристигна след около не повече от 10 минути, видимо разярена, отидох при нея да се опитам да я успокоя и да ѝ кажа, че не съм искал по никакъв начин да я притесня, а просто да сваля автомобила от пешеходната площ, при което дори не бях изслушан. Жената започна мигновено да ми чете конско -  от къде на къде ще притесняваме мъжа ѝ и защо ѝ се обаждат от полицията, а не съм се обадил аз. След което се опитах да ѝ обясня това, което съм писал по- горе, а именно, че ми е отказано да получа телефонния ѝ номер. След това тя започна да ми държи сметка защо съм се изпъчвал с "връзките си" и да не започваме да казваме кой кого познава, защото Директора на "Волга" Пловдив бил нейн приятел и сега отивала да разговаря с него.


След явен разговор с техния приятел, който е служител на реда започнаха презвънявания и притеснения по телефоните на служители - ДОСТА СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ, което мисля, че е истинското нарушаване на правилника.


Не виждам по какъв начин от IV РПУ са нарушили правилата, при положение, че след разговора с мъжа ѝ, случаят е предаден на I РПУ и до края на деня решен от същите.


След разговор със служители на 1- во РПУ стана ясно, че процедурата, по която е щяло да се действа е същата. Щеше да дойде патрул на МВР и да се обадят на телефона за връзка.

Обикновенно хората, които препречват пътя по подобен начин слагат на таблото или на някой от прозорците телефонен номер за връзка, но такъв нямаше.

Всеки нормален човек би постъпил като мен - би се обърнал към познат, за да получи разяснение как може да се реши случаят- мирно и кротко, без никакви агресивни изблици и т.н. .. Също така би предпочел да паркира колата си така, че да се вижда от тях, при положение, че колата се налагаше да стои отлючена през цялото време и всички знаем в какви времена живеем!

Още веднъж да кажа, че не се опитвам да се оправдавам по никакъв начин, че съм спрял на пешеходна площ!

Сега искам да се обърна към жената, която най-редовно нарушава правилата за движение, които според нея тя не нарушава (или не е запозната с тях), и в частност Чл.98 ал.1 т.6, която гласи следното- "Престоят и паркирането са забранени: на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях". Лично съм виждал, а и съседи, как госпожата спира най- реводно в нарушение на този член.

Вторият член, който нарушава дамата е чл. 32 от Конституцията на Република България, снимайки и разпространявайки впоследствие снимката ми в аудиторията, след мое изрично несъгласие, следователно оскърняване на моята чест, достойнство и добро име.

Мисля да спра дотук с нарушенията и да се замисли върху нещо друго -  как съм изгубил целият ѝ ден, след като цялата случка се разигра в порядъка на не повече от 30 минути?

Моите уважения към дамата, но изопъчавайки обстоятелствата, а именно тези по- горе, също така, че пробягала няколко километра за да дойде и премести колата си са абсурдни, след като дойде след не повече от 10 минути до въпросното място.
Като заключение, НЕ мисля да се извинявам на дамата, след като няколкократно се опитах по-рано, с абсолютно добър и човешки тон, да ѝ обясня каква е ситуацията и не съм искал по никакъв начин да я притесня, (при което не получих разбиране), и съжалявам, че така се е получи.

И накрая, един съвет към нея ...

Моите уважения към Вас - следващият път, когато пишете до някоя медия, се опитайте да бъдете максимално обективни и Моля, не правете от мухата слон.

TrafficNews.bg