Английската кралица има до голяма степен церемониални функции, а доста голяма част от властта й е на практика предоставена на Парламента и правителството. Тя има и някои изключителни правомощия и привилегии, част от които изглеждат доста странни на съвременниците ни.

Всички лебеди в река Темза са собственост на короната

Всички диви лебеди в река Темза принадлежат на короната. Всяка година се прави преброяване на лебедите, като те се хващат, маркират и пускат на свобода отново.

Освен че се преброяват ежегодно, кралските лебеди минават и профилактични прегледи при орнитолог, специално назначен на поста „Главен преброител на кралските лебеди“.

Короната в лицето на Елизабет Втора в момента, притежава и всички делфини, есетрови риби и китове, които плуват в британски води

Освен лебеди, Нейно величество притежава и всички делфини, есетрови риби и китове, плуващи във водите на Великобритания и в диаметър до 5 километра от нея. Гореизброените риби са признати като „кралски риби“ и въпреки че има официална забрана за риболова на есетровите риби, много рибари я пренебрегват.

На кралицата й е позволено да шофира без шофьорска книжка

Шофьорските книжки се издават от името на Нейно величество, но въпреки това на кралицата й е позволено да управлява превозните си средства без такъв документ. Освен това тя може да шофира автомобил без регистрационни табели. Тя се е научила да шофира по време на Втората световна война, когато е управлявала камион на първа помощ на организацията “Женски териториални допълнителни услуги”. След обучението, което е преминала при тях, тя може и да сменя свещите на автомобил, както отбелязва изданието „Тайм“.

Кралицата не се бои да шофира. През 1998 г. тя изненадала Краля на Саудитска арабия Абдуллах (тогава бил още принц), като го развела наоколо в нейния дворец Балморал.

Бившият британски посланик Шерард Каупър-Коулс си спомня за тази среща “Както беше инструктиран, принцът на короната се настани на предната седалка на Ланд Роувъра, като преводачът му седна на седалката зад него. За негова изненада, Кралицата се намести на шофьорската седалка, запали колата и потегли. На жените не е разрешено (и до ден-днешен) да шофират в Саудитска арабия и Абдулах не бил свикнал да го вози жена, какво остава за кралица. Той станал още по-нервен, когато Кралицата, като шофьор от войната, ускорила Ланд Роувъра по тесните шотландски улички, като говорела през цялото време. Чрез преводача си, принцът на Короната на Саудитска арабия, успял да отправи молба към Кралицата да намали скоростта и да се концентрира върху пътя пред себе си”.

Нейно величество може да пътува и без паспорт

Всички членове на кралското семейство имат паспорти и трябва да ги ползват ако пътуват извън страната, но кралицата е единствената, за която това правило не важи. Въпреки че паспортите се издават от името на кралицата, тя няма паспорт и все пак може да пътува, когато си поиска, а това обикновено е доста често.

Кралицата празнува рождения си ден два пъти в годината

Настоящата кралица Елизабет Втора е родена на 21-и април, но празнува рождения си ден два пъти годишно. Единият е точно на деня, а другият е през някоя юнска събота, когато денят е хубав. През вековете това е било често явление, особено когато истинският рожден ден на кралската особа не е бил през лятото.

Истинският рожден ден се отбелязва със салюти в центъра на Лондон в 12 ч. на обяд – това са 41 топовни салюта в Хайд парк, 21 топовни салюта в Уиндзор Грейт Парк и 62 топовни изстрела на Кулата на Лондон. През 2006-та година Нейно величество е празнувала 80-тия си рожден ден с разходка по улиците около двореца Уиндзор Касъл, за да се срещне с поданиците, поднасящи благопожеланията си.

За празненствата по случай “официалния” й рожден ден, тя присъства, заедно с другите членове на Кралството семейство, на специалния Парад на знамената от Бъкингамския дворец по центъра на Лондон.

Нейно величество има свой личен банкомат

Една от по-странните привилегии на кралицата е, че има свой личен банкомат, който само тя ползва и то в дома си. Банкоматът й е собственост на престижната банка Coutts и е поставен в мазето на Бъкингамския дворец.

Кралицата има и свой личен поет

Освен банкомат, Нейно величество има и свой личен поет, който обаче не живее в мазето на двореца й. Кралският поет-лауреат се назначава от държавния глава, а работата му е от национално значение. На поета се плаща не с пари, а с вино „Шери“. До 2019 година личният поет на Елизабет Втора е Каръл Ан Дъфи.

Кралицата подписва законите

За да бъде въведен в действие закон, гласуван в парламента, той трябва да бъде подписан от Нейно величество. Кралицата “приема” закона, като го подпише, но има правото и да не го подпише, ако прецени. Последното подобно “отхвърляне” на закон от английска кралица, обаче, се е случило през 1708 година от кралица Анна.

Нейно величество може да назначава лордове в горната камара на парламента

Ако прецени, кралицата може да провъзгласи дадено лице за лорд и да го назначи в горната камара на британския парламент. Разбира се, като много други нейни политически правомощия, и това се упражнява след разискване на министрите в парламента.

Кралицата не е длъжна да плаща данъци

Английската кралица е освободена от задължението да плаща данъци, но въпреки това Елизабет Втора го прави доброволно от 1992 година до днес.

Кралицата може да дава рицарско звание

Кралицата може да дава рицарски звания на определени заслужили личности с принос към британското общество, въпреки че те не стават рицари като във филмите и приказките. Титлата им бива връчвана лично от Нейно величество, но парламентът обсъжда и решава кой е заслужил това.

Нейно величество може да формира правителства

До 2011 година кралицата имаше правото да разпусне правителството и да насрочи предварителни избори за съставяне на ново.

Сега обаче, за да се разпусне едно правителство, преди да изтече 5-годишният му мандат, това трябва да се гласува в парламента и поне две трети да гласуват „за“.

Въпреки промяната, Нейно величество все още играе главна роля, но след самите парламентарни избори, защото съобщава кой е политикът, който може да формира свое правителство.

Кралицата може да уволни цялото правителство на Австралия

Кралицата е също и държавен глава на Австралия и като такава тя (или нейният представител там) има правото да уволни когото си поиска от правителството и дори да го разпусне изцяло, като след това се назначават предсрочни избори и се избира ново правителство.

Освен на Обединеното кралство и на Австралия, Кралицата е глава на държавите Антигуа и Барбуда, Бахамите, Барбадос, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Свети Китс и Невис, Св. Лучия, Сейнт Винсент и Гренадините, Соломонските острови и Тувалу. Всички тези страни са бивши британски колонии. Както и в Обединеното кралство, ролята й там е до голяма степен церемониална.

Кралицата раздава специални пари на възрастните хора

Всяка година на Великден на специална церемония тя раздава специален вид сребърни монети на възрастни хора. Броят на раздадените монети трябва да отговаря на възрастта на Нейно величество, като тази година тя раздаде 89 от тях. Монетите не са просто сувенири, те са официално платежно средство, но рядко влизат в обръщение, защото хората предпочитат да си ги пазят.

Нейно величество не може да бъде съдена или разследвана

Всички разследвания и съдебни дела се извършват от името на кралицата, затова и тя има имунитет. Освен, че не може да бъде съдена и разследвана, Елизабет Втора не може и да бъде викана като свидетел в съда. Въпреки това, ако монархът извърши тежко престъпление, вероятно парламентът би го принудил да абдикира и след това той ще може да бъде съден за постъпките си. Съществува поне един прецедент в това отношение – през 17 век Крал Чарлз Първи е бил съден за измяна след Английската гражданска война. Той е твърдял, че няма земна сила, която може да го нарече нарушител на закона, но съдът не се е съгласил с него, осъдил го е и го е екзекутирал.

В днешно време, Кралицата е много внимателно следи всички нейни действия да бъдат в стриктно съответствие със закона.

И още няколко кратки, но интересни факти, свързани с кралицата:

– Град Хънгърфорд трябва да предоставя червена роза на кралицата в замяна на правото на риболов и паша на животни.

– Херцогът на Атол трябва да изпраща по една роза в Бъкингамския дворец всеки път, в който Нейно величество му се обади. Това за последно се е случвало по времето на кралица Виктория, така че не е ясно дали розата трябва да е в определен цвят.

– Ако кралицата минава покрай замъка Кидуели в Уелс, наемателят му трябва да й предостави бодигард в пълно бойно снаряжение.

– Маркизът на Ейлсбъри притежава гората Савернейк и е необходимо да изсвири с ловджийски рог всеки път когато кралицата премине през гората. Това се е случило за последен път през 1943 година.

– По подобен начин собственикът на замъка Дънламбърт в Северна Ирландия трябва да свири на древен рог.

Още новини ТУК

TNS.bg