Ако имаш да си прибираш борч, шансът да си го получиш от пловдивчанин е много по-голям, отколкото при длъжник софиянец. Това е един от изводите в мащабното проучване, изготвено от Агенцията за събиране на вземания (АСВ), част от B2Holding. 

То е направено на база данните от над 400 хил. задължения на физически лица, обработвани от АСВ и поведението на хората, на които са тези задължения, за периода 1 януари 2018 – 1 април 2019 г. 

Според данни на компанията градовете с най-добри платци са Панагюрище, Пазарджик и Кърджали. Габрово, Раднево и Пещера също са сред местата с редовно плащащи, а от големите градове на първо място е Пловдив. Статистиката на АСВ сочи, че има по-голяма вероятност за редовно плащане, ако длъжникът е от средно големите населени места или градовете с жители между 10 – 50К, надминавайки с малко големите населени места, като интересното тук е, че Пловдив и близките градове в район Южен Централен (Асеновград, Карлово, Казанлък, Пещера) са с много високи проценти на плащаемост, надминаващи столицата.

В другата крайност стоят градове като Луковит, Кнежа, Берковица, Видин, Добрич, Бяла Слатина, Провадия.

Общото между тях е слабото икономическо развитие, високата безработица и много ниските средни работни заплати. За разлика от тях Южен Централен район в последното десетилетие се развива все по-активно в икономическо отношение. Като цяло обаче, средното ниво на заплащане, не може да даде еднозначна зависимост между заплати и добри длъжници.

На база вътрешен скоринг, изготвен от АСВ, за първи път се наблюдава промяна в тенденциите, наложили се в последните години, за навиците на плащане. Ако доскоро най-масовата група с добри платци беше във възрастовата група между 50 – 60 години към момента тя се измества сред по-младите хора, попадащи в 25 – 29 възрастова група.

Това до голяма степен се дължи и на подобряващата се икономическа обстановка в страната и значителното намаляване на процента безработица в последните няколко години – по данни на НСИ от 11,8% през 2013 до 6,1% през 2018, но също така и заради промяната в начина на мислене на по-младото поколение.

Представителите на това поколение все по-добре разбират важността от навременното обслужване на задълженията си и как това се отразява върху кредитния им профил. Следващата най-добра група клиенти, погасяващи своите задължения, остават хората в пенсионна възраст и по-специално групата между 69 – 72 години. По-възрастните, обаче като цяло задлъжняват много по-рядко и така при тях е малка вероятността изобщо да изпаднат в просрочие.

Запазва се тенденцията за по-добри плащания сред нежния пол, като жените са с около 30% по-редовни в обслужването на дълговете си от мъжете.

И нещо любопитно – според информацията, постъпила от АСВ, най-добре плащащите зодии са сред представителите от знака на Скорпион и Везни. В средата на класацията се позиционират Козирог и Стрелец, за разлика от Овен и Риби, които сериозно изостават в редовното погасяване.

Интересен е и профилът на на най-съвестния платец: това е дама, на 30 години, зодия Скорпион, жител на Панагюрище, Пазарджик или Кърджали, с размер на задължението до 10 хил. лв. 

Съвсем наскоро от Асоциацията на колекторските агенции в България очертаха профила на лошият платец – той най-често е около 30-годишен мъж, от град Бургас, зодия Стрелец, който не успява да прецени правилно приходите и разходите си и често взема спонтанни решения.

Проучване на АСВ показва, че най-често „добрите“ длъжници са тези със стоков кредит, отпуснат за покупка на конкретен продукт. Добре се движат погасяванията по кредитни карти и потребителски заеми до 10 хил. лв . Все още задлъжнелите клиенти продължават да обслужват с най-нисък приоритет просрочените си сметки към телекомуникационни оператори, включващи мобилни услуги, телевизия, интернет, мобилни устройства.