Над 20 дървета бяха отсечени в курортния комплекс Банско преди няколко дни. 

Потребители на социалните мрежи сигнализираха, че преди това е имало окастряне на дърветата, но малко след това част от тях са били напълно отсечени.

Trafficnews се свърза с началникът отдел "Екология" към Общината Константин Кожарев, който обясни, че дърветата са били изсечени, защото са изгнили отвътре.

"Имахме обществено обсъждане за тези дървета с живущите на тази улица. Състоянито на тези дървета е такова, че над 50% от тях бяха изгнили във вътрешността, имат и бактериални и гъбични болести в тях. Имаме и паспортизация от 2013 г., според която същите дървета са отбелязани като такива в лошо физиологично състояние и са отбелязани за премахване", уточни той.

"На база на паспортизацията и общественото обсъждане взехме решение те да бъдат премахнати. Тъй като предстои подмяна на тротоарната настилка там, ще бъдат засадени нови дръвчета, които са подходящи за нашия климат и визията за града", каза още той.

По думите му в основата на дърветата е имало изгнили хралупи. "Също така искам да отбележа, че не всички дървета бяха изрязани. Останаха индивиди, които са все още в добро състояние, въпреки че са писани за премахване".

"Ще бъдат засадени дървета с красиви корони, улицата ще бъде уеднаквена", поясни Кожарев.

 

Снимка: Николай Д.