През 17 век парламентът в Англия приема закон, според който всеки синоптик, дал грешна прогноза за времето, бива осъден на смърт и обесен. Англичаните са гледали сериозно на тези неща - все пак времето е важно за обичайните занимания на хората - земеделие, градинарство, лов, градински тържества, надбягвания с коне и пр. И затова кралят е бил безкомпромисен към хората с претенции, които са си позволявали да го подведат. 

В България, подобно на политиците, социолозите отнавна са изгубили доверието на хората, тъй като прогнозите им в много случаи се разминават с реалността. Това, което се случи на последните три избора обаче, може да бъде определено само с една дума и тя е катастрофа. 

През април прогнозите на социолозите се разминаха сериозно в очакванията си. През юли те отново не предвидиха победата на ИТН. След като резултатите от третите извънредни избори вече са налице, можем да кажем, че този път разгромът е пълен. 

Нито една от големите социологически агенции не позна победителя на парламентарните избори от 14 ноември - "Продължаваме промяната". Социолозите не само, че не отчетоха сериозната разлика между Борисов и Петков, но и не успяха да подредят и останалите партии. 

Проучванията на всички агенции, публикувани седмицата преди вота, показваха че ГЕРБ е първа политическа сила , като води с 6-8 до 10 процента пред втората. За второто място, според специалистите се бореха БСП и Продължаваме промяната, като някои даваха около 1% разлика между двете. Всъщност се оказа, че резултатът на БСП е два пъти по-нисък от този в прогнозите, а на Продължаваме промяната - два пъти по-висок. 

Агенциите не отчетоха огромния срив на БСП, нито огромния отлив на гласоподаватели от Демократична България, нито възхода на ДПС, нито влизането на "Възраждане" в парламента. Единствените що годе верни резултатите бяха процентите на ГЕРБ и това , че формацията на Мая Манолова може да не мине 4%-та бариера. 

И ако днес някои от социолозите оправдават грешните резултати за ГЕРБ със страха на част от избирателите, то няма как същото извинение да се използва и за сбърканите резултати на останалите партии. 

Факт е, че агенциите не отчетоха правилно дори избирателната активност - те прогнозираха близо 50% участие, а на практика активността няма да прескочи дори 40%. 

За съжаление грешните прогнози са причина вероятно са причина и за грешни решения. Няма методика, по която да оценим как са се отразили грешните прогнози на резултатите на самите избори, но повече от ясно е, че са оказали влияние. Най- малко гражданите не са имали обективна информация, за да преценят евентуалните рискове и възможности. 

Разбира се, няма да настояваме за смъртни присъди на социолозите, тъй като сме далеч от Средновековието, но все пак няма как приемем с лека ръка "професионалните им оправдания". Подобни прогнози могат да влязат в графата "пропаганда" или да бъдат използвани като политически маркетинг, но не и да се разпространяват като независими прогнози. Защото и изборите са като времето - важни са за много хора. Въпреки ниската избирателна активност. 

Важно уточнение е, че след приемането на закона за дъжда в Англия професията синоптик, изчезва, макар да е била доста популярна. В този смисъл, ако социолозите продължават да дават подобен тип прогнозни, макар и без закон за агенциите, те сами ще си сложат въжето на врата, тъй като професията ще бъде лишена от смисъл.