Притеснението на банскалии идва от това, че хиляди българи ще отидат в закупените си апартаменти в града по празниците. Това коментира ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг. Той припомни, че смисълът на барикадите в големите областни градове и Банско е именно ограничаване на движението на хората, а оттам - и на заразата. Повод за изказването му бе журналистическо запитване относно започващото днес тестване на 1 000 души в града. Според сигнала, местни жители настояват да бъде изследван по-широк кръг от хора. 

"Вече обяснихме, че на тези тестове не им е дошло времето и се аргументирахме. Банско бе под карантина все пак, нека видим резултатите от 1 000 теста", каза генералът. 

Генералът изтъкна, че някои математически модели сочат, че в България има 6 000 заразени. 

"Хората, които искат да бъдат установени всички 6 000 души – такова екзотично отношение към овладяване на една епидемия. Ако се измисли подобен механизъм, това ще бъде принос в световната история", коментира той. И добави, че се следи и регистърът на общата смъртност в България, като предстои утре да бъдат изнесени данни за смъртността на населението, съпоставена с тази през изминали години.

Както стана ясно тази сутрин, броят на положителните проби към момента е 611. 24 души са починали, а 48 са излекувани. 

Мутафчийски коментира и появилото се в онлайн пространството твърдение, че 600 000 лв. от финансирането на Онкодиспансера в Пловдив ще бъдат пренасочени за борбата с вируса. 

Финансирането на онкоцентъра е абсолютно държавно. Щабът не разполага с подобна информация, нито пък е възможно подобно пренасочване, категоричен бе той.